Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Власотинце: нови развојни корак

rssBookmark and Share

Власотинце 24.01.2011. Душан Коцић

Општина Власотинца припада Јабланичком округу. Као и остале средине – Лесковац, Лебане, Бојник, Медвеђа и Црна Трава – има статус неразвијеног краја. Због тога се овде најпре разговара о заустављању сиромаштва, а потом о некој новој, значајнијој развојној перспективи.

Власотинце: нови развојни корак

Сарадња са суседним општинама, пре свега Црном Травом и Лесковцем, од изузетног је значаја. Градњом магистралног пута од Власотинца до коридора 10, овај крај је много боље повезано са другим деловима Србије.

У Власотинцу је више од 5.000 радника без радног ангажовања, а захваљујући словеначком Елраду и италијанској компанији Фиорентино – у радном је односу 300 радника, а у плану је да до краја године отворе најмање још 200 нових места.

Срђан Шушулић, председник општине Власотинце, истиче да је лане у развој општине, односно за побољшање инфраструктуре инвестирано 220 милиона динара. Асфалтирано је 26.000 квадратних метара путева, подигнута три резервоара питке воде, милион динара уложено је за обнову цркве Светог Архангела Гаврила у Крушевици и реконструкцију цркве Свети Димитрије Велики у Липовици.

Значајна средства су 2010. године уложена за боље функционисање комуналних предузећа, Дома здравља, васпитно-образовних и културних установа, а локална самоуправа Власотинца.

Недавно је СО Власотинце усвојила буџет општине за 2011. годину у износу од 418.918.379 динара што је у поређењу са 2010. годином повећање за око 25 милиона динара.

Та средства, нажалост, неће бити довољна да се задовоље све потребе, али се у Власотинцу надају да ће, као и до сада, имати подршку Владе Србије и надлежних републичких институција за реализацију 23 пројекта који су већ пријављени код НИП-а у вредности од 490 милиона динара, а код Министарства омладине и спорта Власотинце је пријавило 9 програма у вредности 137,5 милиона динара и сви ће бити подржани средства буџета локалне самоуправе.

,,Промоција туристичких потенцијала општина Власотинце и Црна Трава’’, један од пројеката укупне вредности 112.520 динара који је поднет у оквиру ПБИЛД програма, који се финансира средствима пет међународних донатора, а само учешће локалне самоуправе је 15 процената.

Општина Барајево и Власотинце конкурисале су за доделу средстава ,,Ексчејнџ 3" програма пројектом ,,Унапређење географског информационог система, а вредност те инвестиције је 250.000 долара. Циљ је да се изврши систематизација података из јавних предузећа о инфраструктури, зеленилу, парковима, парркинг местима, уличној расвети и изтврши попис имовине којом располаже локална самоуправа.

Из власотиначке локалне самоуправе поднета су и три пројекта у оквиру програма Европско партнерство са општинама ,,ПРОГРЕС’’, који би требало да се реализује у наредне три године, а тај програм важан за неразвијена подручја укључено је 25 општина јужне и југозападне Србије.

Коментара: 0


#   Власотинце   Срђан Шушулић   Црна Трава   општина   инвестиције   председник општине   локална самоуправа   Свети Димитрије
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима