Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vlasotince: novi razvojni korak

rssBookmark and Share

Vlasotince 24.01.2011. Dušan Kocić

Opština Vlasotinca pripada Jablaničkom okrugu. Kao i ostale sredine – Leskovac, Lebane, Bojnik, Medveđa i Crna Trava – ima status nerazvijenog kraja. Zbog toga se ovde najpre razgovara o zaustavljanju siromaštva, a potom o nekoj novoj, značajnijoj razvojnoj perspektivi.

Vlasotince: novi razvojni korak

Saradnja sa susednim opštinama, pre svega Crnom Travom i Leskovcem, od izuzetnog je značaja. Gradnjom magistralnog puta od Vlasotinca do koridora 10, ovaj kraj je mnogo bolje povezano sa drugim delovima Srbije.

U Vlasotincu je više od 5.000 radnika bez radnog angažovanja, a zahvaljujući slovenačkom Elradu i italijanskoj kompaniji Fiorentino – u radnom je odnosu 300 radnika, a u planu je da do kraja godine otvore najmanje još 200 novih mesta.

Srđan Šušulić, predsednik opštine Vlasotince, ističe da je lane u razvoj opštine, odnosno za poboljšanje infrastrukture investirano 220 miliona dinara. Asfaltirano je 26.000 kvadratnih metara puteva, podignuta tri rezervoara pitke vode, milion dinara uloženo je za obnovu crkve Svetog Arhangela Gavrila u Kruševici i rekonstrukciju crkve Sveti Dimitrije Veliki u Lipovici.

Značajna sredstva su 2010. godine uložena za bolje funkcionisanje komunalnih preduzeća, Doma zdravlja, vaspitno-obrazovnih i kulturnih ustanova, a lokalna samouprava Vlasotinca.

Nedavno je SO Vlasotince usvojila budžet opštine za 2011. godinu u iznosu od 418.918.379 dinara što je u poređenju sa 2010. godinom povećanje za oko 25 miliona dinara.

Ta sredstva, nažalost, neće biti dovoljna da se zadovolje sve potrebe, ali se u Vlasotincu nadaju da će, kao i do sada, imati podršku Vlade Srbije i nadležnih republičkih institucija za realizaciju 23 projekta koji su već prijavljeni kod NIP-a u vrednosti od 490 miliona dinara, a kod Ministarstva omladine i sporta Vlasotince je prijavilo 9 programa u vrednosti 137,5 miliona dinara i svi će biti podržani sredstva budžeta lokalne samouprave.

,,Promocija turističkih potencijala opština Vlasotince i Crna Trava’’, jedan od projekata ukupne vrednosti 112.520 dinara koji je podnet u okviru PBILD programa, koji se finansira sredstvima pet međunarodnih donatora, a samo učešće lokalne samouprave je 15 procenata.

Opština Barajevo i Vlasotince konkurisale su za dodelu sredstava ,,Eksčejndž 3" programa projektom ,,Unapređenje geografskog informacionog sistema, a vrednost te investicije je 250.000 dolara. Cilj je da se izvrši sistematizacija podataka iz javnih preduzeća o infrastrukturi, zelenilu, parkovima, parrking mestima, uličnoj rasveti i iztvrši popis imovine kojom raspolaže lokalna samouprava.

Iz vlasotinačke lokalne samouprave podneta su i tri projekta u okviru programa Evropsko partnerstvo sa opštinama ,,PROGRES’’, koji bi trebalo da se realizuje u naredne tri godine, a taj program važan za nerazvijena područja uključeno je 25 opština južne i jugozapadne Srbije.

Komentara: 0


#   Vlasotince   Srđan Šušulić   Crna Trava   opština   investicije   predsednik opštine   lokalna samouprava   Sveti Dimitrije
@


 


[ Dodaj komentar ]