Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Iskustva iz Švajcarske kao model rada lokalnih samouprava na jugu Srbije

rssBookmark and Share

Kuršumlija 11.12.2017. Južna Srbija Info

Trideset četiri lokalne samouprave sa jugoistoka i jugozapada Srbije su uz podršku Vlade Švajcarske i Evropske unije (EU) napravile važne korake na polju dobrog upravljanja kako bi bile uređenije, bolje regulisane, ravnopravnije, transparentnije uz više učešća i uključenosti građana i građanki u lokalnim zajednicama, poručeno je sa skupa „Dobro upravljanje na lokalnom nivou“ koji je organizovao razvojni program Evropski PROGRES.

Iskustva iz Švajcarske kao model rada lokalnih samouprava na jugu Srbije

„Švajcarska je ubeđena da razvoj jedne zemlje u mnogome zavisi od toga kako se njome upravlja i zato pruža podršku Srbiji i njenim lokalnim samoupravama u razumevanju i primeni principa dobrog upravljanja“ rekla je Ursula Lojbli, direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji.

„Mi smo tokom poslednjih 15 godina značajno ulagali u prenošenje naših znanja i iskustava ali tako da odgovaraju lokalnom kontekstu, a kada lokalne samouprave primene te principe u svakodnevnom radu, onda građani i građanke žive kvalitetnije uz unapređene javne usluge“, dodala je Ursula Lojbli.

Tako su 22 opštine uspostavile institucionalni okvir, odnosno formirale stručne centre za dobro upravljanje, a 27 predstavnika i predstavnica lokalnih vlasti su prošli obuku o primeni pet principa dobrog upravljanja u praksi i tako postali trajni resurs za budući održivi razvoj.

Predstavljajući postignute rezultate navedeno je da je 13 opština kroz usvajanje ili reviziju 21 regulative sprovelo reforme lokalnog upravljanja koje između ostalog uključuju unapređenje transparentnosti, planiranja, odgovornog upravljanja ljudskim resursima, kao i javnom imovinom, dok je 16 infrastrukturnih projekata uspešno realizovano kroz usvajanje politika i propisa na lokalnom nivou.

Opštine obuhvaćene programom, Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.


#   Kuršumlija   Vlasotince   Švajcarska   Bojnik   Crna Trava   Bosilegrad   Vladičin Han   Preševo   Merošina   Bela Palanka   Doljevac   Gadžin Han   Novi Pazar   lokalna samouprava   Evropski Progres   transparentno   održivi razvoj
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima