Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vatrogasna društva u romskim naseljima na jugu

rssBookmark and Share

Niš 25.10.2016.

U romskim naseljima u devet opština na jugu Srbije uskoro će biti postavljeni protivpožarni aparati, a više desetina njihovih stanovnika biće edukovano za postupanje u slučaju požara, najavio je danas u Nišu direktor "Yurom centra" Osman Balić.

Vatrogasna društva u romskim naseljima na jugu

On je na konferenciji za novinare rekao da će aparate za gašenje požara dobiti romska naselja u Brusu, Aleksincu, Gadžinom hanu, Doljevcu, Merošini, Svrljigu, Babušnici, Beloj Palanci i Knjaževcu.

"U tim naseljima ćemo takođe formirati dobrovoljna vatrogasna društva i deliti letke za prevenciju požara", rekao je Balić.

 Prema njegovim rečima "Yurom centar" radiće na povećanju bezbednosti u romskim naseljima u okviru projekta "Čuvaj se 2" ili "Arak tut 2".

On je naveo i da su u prethodnom projektu pod istim nazivom, koji je završen u junu ove godine postavljena 43 protivpožarna aparata u 22 romska naselja u deset opština na jugu Srbije.

Prema njegovim rečima protivpožarnim aparatima opremljena su romska naselja u Žitorađi, Prokuplju, Kuršumliji, Leskovcu, Bojniku, Lebanu, Vladičinom Hanu, Surdulici, Vranju i Bujanovcu.

"U tim romskim naseljima smo obučili 100 mladih za gašenje požara i formirali devet dobrovoljnih vatrogasnih društava a podelili smo oko 6.000 letaka o prevenciji požara", istakao je Balić.

On je kazao da je projekat "Arak tut" pokrenut kako bi se povećala bezbednost u romskim naseljima, i da već daje rezultate.

"U proteklih deset meseci, zahvaljujući dobijenim protivpožarnim aparatima u dva navrata sprečeno je širenje požara u romskim naseljima u Leskovcu", izjavio je Balić.

On je podsetio da je pre par godina u nekoliko požara u romskim naseljima u Srbiji stradalo čak 12 dece.

Projekat "Arak tut", istakao je Balić, finansiraju Evropska unija, Vlada Švajcarske i Vlada Srbije preko programa Evropski progres.

Komentara: 0


#   Niš   Leskovac   Vranje   Prokuplje   Aleksinac   Bujanovac   Kuršumlija   Romi   Žitorađa   Bojnik   Lebane   Vladičin Han   Surdulica   Merošina   Bela Palanka   Brus   Svrljig   Babušnica   Doljevac   Gadžin Han   vatrogasci   Knjaževac   gašenje požara   Evropski Progres   Osman Balić  
@


 


[ Dodaj komentar ]