Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Вода у Србији поскупљује чак до три пута?

rssBookmark and Share

Врање 13.09.2016. РТВ Врање, Блиц, Јужна Србија Инфо

У Србији би до краја године требало да буде усвојена Стратегија за управљање водама до 2034. године која ће условити поскупљење од 1,35 евра по метру кубном. По речима директора врањског „Водовода“ Горана Ђорђевића, Одлука о поскупљењу није ништа ново и постоји од 2014.године.

Вода у Србији поскупљује чак до три пута?

Поскупљења ће бити, али тек у наредних шест месеци до годину дана, каже Ђорђевић. Уводи се и блок тарифа, што ће одговарати потрошачима са просечном потрошњом.

Процена Светске банке о повећању цене воде усвојена је још 2014.године.

На основу тога, у Скупштини града је одлучено да до 1. октобра. Текуће године, вода поскупљује у континуитету како би достигла  цену од 1,20 еура.

„Водовод није повећавао цене. Последње повећање је било 2014.године тако да имамо цену од 68,5 динара за потрошаче 181 динар за предузећа, правна лица и установе. Имамо и повлашћене потрошаче, по одлуци Водовода и Скупштине града. То су установе просвете, установе за смештај деце и оне које се финнасирају из буџета града. Они плаћају 15 динара.

Здравствени центар плаћа цену од 68 динара. Спорстки клубови, Црквена општина, корисници социјалне помоћи плаћају цену воде од 20. динара.“, каже Горан Ђорђевић.

По уговору потписаним са КФВ банком, који је потписан 2013-те постоји и клаузула о повећању цена воде. „Ми желимо да направимо добар еконосмки модел, који ће бити социјално праведан за све грађане“  нагласио је Ђорђевић.

„Првенствено желимо да заштитимо социјално угрожене и кориснике који немају економски потенцијал, како би плаћали исту цену воде као и до сада. Размислићемо добро о повећању за предузећа и кориснике са већим економским потенцијалом. Ускладићемо просечне потрошње, тако да ће за просечну потрошњу за једну породицу од 20-25 кубика цена остати иста. Што је већа потрошња биће већа цена воде. У наредном периоду од шест месеци до годину дана направићемо блок-тарифу, слично као што има електродистирбуција.“, каже Ђорђевић.

У поређењу са другим градовима у Србији, Врање је на дну лествице по цени воде.
„У Суботици је цена 109 динара, у Новом Саду 89,00 а у Београду 80. Ми смо негде у рангу са Крагујевцом где је 68 и Нишом.“, додаје Ђорђевић.

Приоритет ЈП „Водовод“ за следећу годину је реконструкција постројења у фабрици за пречишћавање воде, која је изграђена 1983. Ово предузеће, по речима Ђорђевића, већ има донацију од 500.000 еура коју ће уложити у те сврхе, куповином нових уређаја и система.

Блиц такође пише, да ће цена воде за грађане Србије ће у наредних пет до шест година би требало да достигне ниво од око 1,35 евра по кубном метру, што ће појединим домаћинствима воду поскупети чак два или три пута!

То, наиме, предвиђа Стратегија за управљање водама до 2034. године, која би требало да буде усвојена до краја године. То је истовремено и захтев Светске банке чији стручњаци процењују да је цена воде у Србији социјална, а не економска. Цена од 1,35 евра значила би да кубик воде кошта око 165 динара, а данас је у неким општинама његова цена мање од 50 динара.

Коментара: 0


#   Врање   Горан Ђорђевић   Здравствени центар   поскупљење   вода   Блиц   водовод   РТВ Врање   корисници социјалне помоћи   ММФ   Светска банка   правна лица   пречишћавање
@Blic_online @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима