Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Voda u Srbiji poskupljuje čak do tri puta?

rssBookmark and Share

Vranje 13.09.2016. RTV Vranje, Blic, Južna Srbija Info

U Srbiji bi do kraja godine trebalo da bude usvojena Strategija za upravljanje vodama do 2034. godine koja će usloviti poskupljenje od 1,35 evra po metru kubnom. Po rečima direktora vranjskog „Vodovoda“ Gorana Đorđevića, Odluka o poskupljenju nije ništa novo i postoji od 2014.godine.

Voda u Srbiji poskupljuje čak do tri puta?

Poskupljenja će biti, ali tek u narednih šest meseci do godinu dana, kaže Đorđević. Uvodi se i blok tarifa, što će odgovarati potrošačima sa prosečnom potrošnjom.

Procena Svetske banke o povećanju cene vode usvojena je još 2014.godine.

Na osnovu toga, u Skupštini grada je odlučeno da do 1. oktobra. Tekuće godine, voda poskupljuje u kontinuitetu kako bi dostigla  cenu od 1,20 eura.

„Vodovod nije povećavao cene. Poslednje povećanje je bilo 2014.godine tako da imamo cenu od 68,5 dinara za potrošače 181 dinar za preduzeća, pravna lica i ustanove. Imamo i povlašćene potrošače, po odluci Vodovoda i Skupštine grada. To su ustanove prosvete, ustanove za smeštaj dece i one koje se finnasiraju iz budžeta grada. Oni plaćaju 15 dinara.

Zdravstveni centar plaća cenu od 68 dinara. Sporstki klubovi, Crkvena opština, korisnici socijalne pomoći plaćaju cenu vode od 20. dinara.“, kaže Goran Đorđević.

Po ugovoru potpisanim sa KFV bankom, koji je potpisan 2013-te postoji i klauzula o povećanju cena vode. „Mi želimo da napravimo dobar ekonosmki model, koji će biti socijalno pravedan za sve građane“  naglasio je Đorđević.

„Prvenstveno želimo da zaštitimo socijalno ugrožene i korisnike koji nemaju ekonomski potencijal, kako bi plaćali istu cenu vode kao i do sada. Razmislićemo dobro o povećanju za preduzeća i korisnike sa većim ekonomskim potencijalom. Uskladićemo prosečne potrošnje, tako da će za prosečnu potrošnju za jednu porodicu od 20-25 kubika cena ostati ista. Što je veća potrošnja biće veća cena vode. U narednom periodu od šest meseci do godinu dana napravićemo blok-tarifu, slično kao što ima elektrodistirbucija.“, kaže Đorđević.

U poređenju sa drugim gradovima u Srbiji, Vranje je na dnu lestvice po ceni vode.
„U Subotici je cena 109 dinara, u Novom Sadu 89,00 a u Beogradu 80. Mi smo negde u rangu sa Kragujevcom gde je 68 i Nišom.“, dodaje Đorđević.

Prioritet JP „Vodovod“ za sledeću godinu je rekonstrukcija postrojenja u fabrici za prečišćavanje vode, koja je izgrađena 1983. Ovo preduzeće, po rečima Đorđevića, već ima donaciju od 500.000 eura koju će uložiti u te svrhe, kupovinom novih uređaja i sistema.

Blic takođe piše, da će cena vode za građane Srbije će u narednih pet do šest godina bi trebalo da dostigne nivo od oko 1,35 evra po kubnom metru, što će pojedinim domaćinstvima vodu poskupeti čak dva ili tri puta!

To, naime, predviđa Strategija za upravljanje vodama do 2034. godine, koja bi trebalo da bude usvojena do kraja godine. To je istovremeno i zahtev Svetske banke čiji stručnjaci procenjuju da je cena vode u Srbiji socijalna, a ne ekonomska. Cena od 1,35 evra značila bi da kubik vode košta oko 165 dinara, a danas je u nekim opštinama njegova cena manje od 50 dinara.

Komentara: 0


#   Vranje   Goran Đorđević   Zdravstveni centar   poskupljenje   voda   Blic   vodovod   RTV Vranje   korisnici socijalne pomoći   MMF   Svetska banka   pravna lica   prečišćavanje
@Blic_online @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima