Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Директор "Путева Србије" покушао да објасни зашто ће више коштати вожња ауто-путем

rssBookmark and Share

Ниш 23.07.2019. РТС, Данас

Скупштина Србије недавно је усвојила измене Закона о накнадама за коришћење јавних добара којима се цена путарине у Србији повећава за 12 одсто.
Директор ЈП "Путеви Србије" Зоран Дробњак очекује да ће нови ценовник ступити на снагу у првим данима августа.

Фото: Путеви Србије
Фото: Путеви Србије

Скупштина Србије недавно је усвојила измене Закона о накнадама за коришћење јавних добара којима се цена путарине у Србији повећава за 12 одсто. Директор ЈП „Путеви Србије“ Зоран Дробњак очекује да ће нови ценовник ступити на снагу у првим данима августа.

Директор ЈП „Путеви Србије“ Зоран Дробњак очекује да ће влада у четвртак усвојити повећање цене путарине, што би затим, у петак, требало да буде објављено у Службеном гласнику. Осам дана од тог тренутка закон ступа на снагу, што је 2. или 3. август, рекао је за РТС Дробњак.

„Путеви Србије“ су Министарству предложили повећање путарине од 15 одсто, али је на Влади усвојено 12. Дробњак истиче да је поскупљење путарина предложено јер финансијски то предузеће „не стоји како треба“, а потребна су средства за одржавање путева.

„Путарина код нас је најјефтинија на Балкану, и у поређењу са путаринама у Словенији, Хрватској, Мађарској, Бугарској, Румунији“, рекао је Дробњак.

На констатацију да у Словенији треба да се плати 15 евра како би се целу недељу користио ауто-пут, колико кошта и пут од Београда до Ниша и назад, Дробњак одговара да је систем у Србији праведнији.

„Код њих је 15 евра и када пређете 240 километара и када пређете осам километара. За учеснике у саобраћају најкоректније је да плате онолико километара колико пређу. Нико неће да купи вињету која траје седам дана, као да нема друга посла него да се вози по ауто-путевима“, рекао је Дробњак.

За оне који сваки дан возе ауто-путем, то су велики издаци. Дробњак каже да су то „пословни људи“.

Путују пословни људи, мало је оних који нису пословни људи а иду ауто-путем. Они иду ауто-путем када иду на море. Са тим повећањем то је 900 динара, што је 7,5 евра што је мала цена. Рецимо, од Загреба до наше границе је 280 километара и та цена је лети 19 евра, а код нас за 240 километара само 7,5 евра“, правда Дробњак цену путарине.

Због радова на путевима протеклог викенда створиле су се колоне на три деонице. Дробњак објашњава да је сезона радова од априла до новембра, али и да ће до петка бити завршени радови. Нови радови почеће после 20. августа због гужви.

Било је и гужви око наплатних рампи Наис и Дољевац.

„За годину дана те рампе ће се склонити и неће бити ни рампи ни проблема. Када се крене од Београда, заустављаће се само у Прешеву и Димитровграду, где су челне рампе“, навео је Дробњак.

Коментара: 0


#   Ниш   Београд   Путеви Србије   Прешево   саобраћај   поскупљење   Димитровград   ауто-пут   путарина   Дољевац   Скупштина Србије   Зоран Дробњак
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима