Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Држава одустала од поскупљења путарина

Bookmark and Share

24.02.2016. Вечерње новости

Предузеће "Путеви Србије" није добило дозволу владе Србије за корекцију цена на наплатним рампама. Није одобрено повећање од 10 одсто које је требало да се примењује од фебруара

Држава одустала од поскупљења путарина

Путарина неће поскупети! Влада Србије није дала зелено светло "Путевима Србије" да цене увећају за 10 одсто, како је било најављено почетком године. Нови ценовник требало је да стартује већ првог дана фебруара, а по њему би коришћење ауто-пута од Београда до Ниша возачи, уместо 730 динара, плаћали око 800 динара. Предлог је био да од престонице до Шида, путарина уместо 340 динара, буде око 375 динара. Али, то не значи да се овај предлог неће поново наћи на дневном реду, јер "Путеви Србије" не одустају.

Надзорни одбор овог предузећа је још у јануару проследио предлог Влади, али њихове молбе, на срећу возача, нису ни овог пута услишене.

- Нисмо још добили дозволу да коригујемо цене, као што смо планирали, од фебруара, али се надамо да ће нам премијер, ипак, одобрити поскупљење наредних месеци - каже Зоран Дробњак, в. д. директора "Путева Србије". - Цене нису мењане од фебруара 2008. године, иако годинама тражимо од Владе да одобри скупљу вожњу ауто-путем.

Последњи пут су одбијени 2013. године. У међувремену су, како истиче Дробњак, расле цене материјала, енергената и опреме који се користе за одржавање ауто-путева и осталих саобраћајница. Дробњак наводи и да Србија за путничка возила има најнижу цену путарине по пређеном километру у односу на остале европске земље које користе исти систем наплате.

Србија је са 0,03 евра по километру путарина дупло јефтинија у односу на Босну и Херцеговину, Хрватску и Португалију, где износи 0,06 евра. У Турској кошта 0,039 евра по пређеном километру, Грчкој 0,045 евра, Италији 0,05 евра, Шпанији 0,085 евра, Француској 0,095 евра.

Калкулација "Путева" је била да ће ове године инкасирати 19,1 милијарди динара, а да ће повећање цене том предузећу донети 1,6 милијарди динара више за одржавање путева.

Коментара: 0


#   Путеви Србије   саобраћај   поскупљење   ауто-пут   путарина   Зоран Дробњак   Надзорни одбор
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима