Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Директор "Аеродрома Србије": Рад "Константина Великог" није утицао на укидање линија

rssBookmark and Share

Ниш 06.11.2019. Јужна Србија Инфо

Директор предузећа "Аеродроми Србије" Михајло Здравковић рекао је за РТС да статистика иде у корист нишког аеродорма.

Директор "Аеродрома Србије": Рад "Константина Великог" није утицао на укидање линија

Када говоримо о лоукост компанијама оне углавном бирају мање аеродроме поред великих градова, а један од основних разлога је профитабилност, истиче Здравковић и додаје да ни на који начин пословање, односно рад аеродрома у Нишу, није утицао на обустављање њихових летова са тог аеродрома.

Нискотарифна авио-компанија "Рајанер" од петка са нишког аеродрома уводи лет за Малту, али је најавила да на пролеће следеће године укида лет за Стокхолм, када ће престати да лети и компанија "Свисер" до Цириха. После три месеца од увођења 12 линија од јавног значаја компаније "Ер Србија", укинута је линија до Будимпеште.

Компаније су у својим саопштењима углавном навеле комерцијалне разлоге за укидање линија, од потражње на тржишту, попуњености авиона, расположивости базе.

У исто време, прича о нишком аеродрому је занимљива грађанима посебно од тренутка када је тај аеродром од 2015. године почео да се развија, а нарочито привлачи пажњу и јавности и грађана откад је прошле године управљање преузела држава.

Спекулисало се зашто су укинуте линије и да ли то може да утиче на даље пословање, јер статистика са нишког аеродрома показује да је од јануара до октобра кроз нишку ваздушну луку прошло око 340.000 путника и да је то повећање од 14 одсто у односу на исти период прошле године.  

Авио-компаније се при одабиру линија руководе својим комерцијалним интересима, па одређене линије затварају, а друге отварају, а главни критеријум који на то утиче је профитабилност појединих линија, саопштило је Министарство саобраћаја.

Гостујући у Јутарњем дневнику Михајло Здравковић, директор предузећа "Аеродроми Србије" рекао је да статистика иде у корист нишког аеродорма.

"Од када је држава преузела управљање, имамо више него дупло линија захваљујући увођењу линија од јавног интереса. Када говоримо о лоукост компанијама оне углавном бирају мање аеродорме поред великих градова, а један од основних разлога је профитабилност", рекао је Здравковић.

Узимајући у обзир све то, ми верујемо и знамо да ни на који начин пословање, односно рад аеродрома "Константин Велики" није утицао на престанак обављања њихових летова са нишког аеродрома, рекао је Здравковић.

Зашто компаније бирају Ниш 

Говорећи о томе зашто нека компанија бира Ниш, да уведе или укине неку линију, Здравковић каже да је тај град одувек био важно саобраћајно чвориште у Србији, за друмски, железнички и ваздушни саобраћај.

Како истиче, добра повезаност Ниша ауто-путевима са целом југоисточном Србијом и околним земљама даје предност лаког и брзог доласка до нишког аеродрома, а могућност да се из Ниша лети на преко 20 дестинација даје широке могућности свим путницима како би стигли до жељене дестинације.

Сада уместо 12 имамо 11 линија од јавног значаја.

"Увођење линија од јавног интереса ни на кој начин не утиче на лоукост компаније, јер оне бирају друге аеродроме, док линије од јавног интереса лете углавном ка централним аеродромима – и то показује да није само гашење неких линија већ и увођења нових, рецимо од петка и то је ствар тржишта", рекао је Здравковић.

Према његовим речима, оно што треба рећи грађанима јесте да је саобраћај жива ствар и да се мења на основу тражње на тржишту и да компаније то раде два пута годишње – у марту, априлу када је почетак летње сезоне и у периоду октобар, новембар када је почетак зимске сезоне.

Лет за Малту креће од петка. Здравковић каже да нема најаве других дестинација јер су компаније затвориле летњу сезону.

"Очекујемо да од зимске сезоне следеће године имамо додатне линије са нишког аеродрома", закључио је Здравковић. 

Коментара: 0


#   Ниш   Михајло Здравковић   аеродром Константин Велики   Аеродроми Србије   Рајан ер   Свисер
@NisAirport @Ryanair @FlySWISS @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима