Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Подржимо новинарку Драгану Сотировски

rssBookmark and Share

Сокобања 18.02.2015. opozicionar.com

У четвртак, 19. фебруара у 8.45 у нишком суду почиње суђење уредници дописништва РТС-а у Нишу, Драгани Сотировски.
Драгану је тужила директорка Специјалне болнице у Соко Бањи, др Љиљана Исаковић, висока функционерка СНС-а.

Подржимо новинарку Драгану Сотировски

Пре пар месеци, др Исаковић је упутила опасне претње новинарки Сотировски о чему си извештавали многи медији. Наиме, пословодство и синдикат Специјалне болнице Соко Бања упутило је крајем новембра и поцетком децембра 2014. године више писама генеалном директору РТС-а у којима без аргумената оспорава професионализам новинарке Сотировски. Врхунац је претећа порука да је Сотировски персона нон грата у болници Соко Бања. Годину дана раније, директорка др Љиљана Исаковић је у телефонском разговору директно претила Драгани Сотировски. Новинарка је поднела кривичну пријаву али су, Прво основно, а затим и Више тужилаштво оценили да претње нису толико озбиљне да угрожавају безбедност новинарке.

Постоји сумња да је реч о предмету чији је циљ додатан притисак на слободу медија, а у те сврхе се користе и ресурси државе.

Да би се избегла злоупотреба судског поступка, па и застрашивање  новинарке, уреднице нишког дописништва РТС-а Драгане Сотировски, неопходно је присуство јавности, односно да процес прате независне институције и организације у Србији, које се баве заштитом људских права и слободе говора.

Подсећамо, хајка на новинарку Сотровски траје колико и њено извештавање о корупцији, непотизму и мобингу у Специјалној болници. Сотировски је изложена разним притисцима и уценама од новембра 2013. године, када је почела да истражује злоупотребе директорке Специјалне  болнице „Сокобања“ др Љиљане Исаковић, која је 12 година директорка болнице у чијем Статуту стоји да иста особа може бити директор највише осам година. Агенција за борбу против корупције препоручила је разрешење директорке јер је у болници запослила сина и ћерку омогућивши им усавршавање о трошку ове државне установе.

Последњих година против директорке исаковић поднето је 11 прекршајних пријава. Болница је кажњена са 900 хиљада динара, директорка са 65 хиљада динара. Такође, Основном тужилаштву у Алексинцу пре годину дана поднета је против ње пријава због злоупотребе службеног положаја. Иначе, у Специјалној болници чак 20 запослених има статус узбуњивача.

 


#   СНС   Сокобања   Љиљана Исаковић   Драгана Сотировски   синдикат   РТС   суд   људска права   специјална болница   Агенција за борбу против корупције   узбуњивачи   Више тужилаштво
@sns_srbija #GradonacelnicaN @rts_vesti @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима