Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ако се нађете "заглављени" због магле на ауто-путу, напустите возило што пре

Bookmark and Share

14.01.2020. РТС, Јужна Србија Инфо

Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја рекао је да у друмском саобраћају "летење кроз маглу" није дозвољено ни у ком случају. У случају застоја на ауто-путу, услед судара, магле, ветра, кише, напустите возило што пре, упозорава Окановић.

Илустрација
Илустрација

Гостујући у Београдској хроници РТС-а, Дамир Окановић је рекао да наши возачи често мисле да имају много више среће и онда мало ризикују.

Подсећа да одређени пилоти са одређеном специјалном дозволом смеју да лете и по магли.

Окановић истиче да, када је о друмском саобраћају реч, "летење кроз маглу није дозвољено ни у ком случају".

"Морате да схватите да ако возите брже него што је ваш зауставни пут, уколико је дужина зауставног пута при одређеној брзини дужа него што можете да видите испред себе, ви практично возите наслепо", наглашава Окановић.

"Ако возите 100 километара на сат, на ауто-путу кроз густу маглу, а видљивост је 50 метара, пређете 28 метара за једну секунду. Уколико видите неку препреку испред себе на 50. метру, нпр. камион, за једну секунду прећи ћете 28 метара и имаћете само 22 метра на располагању да са сто укочите на нулу. За 22 метра то не можете: успећете да смањите брзину на 60 или 70, онда ћете подлетети под камион а преживећете само ако баш имате срећу", упозорио је Окановић.

Према његовим речима, битно је да укупан зауставни пут буде краћи од дужине видљивости.

"Морате да возите таквом брзином да можете да зауставите возило уколико видите неку препреку испред себе", каже Окановић.

Окановић указује на начело "види и буди виђен" - трудите се да будете видљиви и уочљиви. Скренуо је пажњу власницима, возачима нових аутомобила који имају дневна светла.

"На многим возилима се, када укључите дневна светла, укључују предња светла, а позади се не укључују позициона светла", истакао је Окановић.

Каже да дневна светла нису дозвољена у условима смањене видљивости, у условима магле.

"До 2009. било је забрањено да употребљавате предња светла за маглу, ако није магла. То је избрисано из новог закона, дозвољено је да употребљавате предња светла али није дозвољено задње светло јер оно омета возаче иза вас", каже Окановић.

Упозорење на путевима 

Било би добро да на нашим путевима имамо нека упозорења која се тичу магле.

"Имамо исцртане тачке поред пута, али то је решење за другу половину 20. века. Требало би да имамо одрађена ограничења брзине из оперативног центра", каже он.

Уколико се нађемо у таквој ситуацији да смо на ауто-путу, где је судар или застој, Окановић саветује да одмах напустимо возило.

"Напустите возило, коловоз, пређите преко ограде, склоните се са ауто-пута, јер имамо много мртвих који су страдали у ланчаним сударима када дође до заустављања возила па до накнадних налетања", указује Окановић.

Подсећа на ланчане сударе код Добановачке петље и код Параћина.

Ако сте пешак, а нађете се усред магле на путу, Окановић препоручује да се укључи блиц на мобилном телефону који треба држати испред себе.

"Крећите се левом страном ако сте пешак, а савет родитељима је да децу опреме гардеробом са флуоресцентим бојама, да имају елементе које одбијају  светлост фарова, а то се нарочито односи на обућу", закључио је Окановић.

Коментара: 0


#   саобраћај   ауто-пут   магла   Дамир Окановић   Комитет за безбедност саобраћаја
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима