Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Опрез хроничним болесницима и возачима: Данас магла, понегде до -15 степени

Bookmark and Share

Нови Сад 23.01.2016.

Осим што смањује видљивост, магла неповољно утиче и на хроничне болеснике.
Лекари саветују пацијнентима да без преке потребе не излазе из куће.

Опрез хроничним болесницима и возачима: Данас магла, понегде до -15 степени

Ниске температуре и повећана влажност ваздуха додатно отежавају ионако нарушено здравље ових пацијената и представљају праву мору за болесно срце, астматичаре, али и за оне који су подложни уринарним или респираторним инфекцијама. 

Савет:

* редовно узимање прописане терапије и витамина
* избегавати изласке напоље када је магла, изразито влажно и хладно време
* избегавати прехлађене
 

Савети возачима:

АМСС упозорава возаче на мраз који нас, према речима метеролога, очекује и током дана када температуре у већини места неће прећи нулти подељак.

Поледица на путевима је присутна и поред превентивног посипања свих критичних деоница од стране зимске службе Јавног предузећа "Путеви Србије". Због јаког мраза долази до стварања поледице што представља опасност од губљења контроле над возилом, посебно уколико брзина није прилагођена.

Зато из АМСС саветују да се на пут креће искључиво са добрим зимским гумама које имају најмању дубину шаре од четири милиметра.

Од 1. новембра до 1. априла возила морају бити опремљена са све четири зимске гуме, ако се због временских услова на коловозу налази снег, лед или поледица.

Дубина газећег слоја на пнеуматицима за зимску употребу не сме бити мања од четири милиметра.

Уколико су временске прилике у току зимске сезоне такве да нема снега и леда на коловозу, зимски пнеуматици неће бити обавезни.

Ван наведеног периода, возила могу бити опремљена зимском опремом.

У поменутом периоду, ван насељеног места, обавезно је поседовање ланаца или других уређаја за повећање тракције у пртљажнику.

Ланци се монтирају на погонске точкове на деоницама пута које су означене знаком обавезе употребе ланаца када је снег на коловозу.

У насељу, возила не морају бити опремљена ланцима, односно другим уређајима за повећање тракције.

Према поседњим информацијама Управе граничне Полиције Републике Србије, на нашим терминалима нема дужих задржавања путничких возила.

АМСС подсећа да је отворен гранични прелаз Хоргош II (Реске) само за путничка возила.

Радно време овог граничног прелаза је од 07-19 часова искључиво за путничка возила.

Данас од 12.00 часова, на државном путу I А реда (ауто-пут Е-75) за саобраћај ће бити отворена петља Нови Сад - Север, која преко сервисних саобраћајница повезује ауто-пут (Е-75) са новоизграђеним Булеваром Европе у Новом Саду.

Савет да се без зимске опреме и ланаца не креће на пут

Јавно предузеће "Путеви Србије" саветује возачима да без зимске опреме и ланаца не крећу на пут, а уколико се одлуче на путовање, треба да возе заиста опрезно и пажљиво.

Због влажних коловоза и појаве ниских температура у јутарњим и вечерњим сатима, могуће је стварање поледице те они апелују на возаче да прилагоде брзину кретања ситуацији на путу и саветује се максималан опрез у вожњи.

Најоптерећенији путни правци су путни правци I приоритета - ауто-путеви и државни путеви I приоритета, где се препоручује опрезна вожња.

На осталим путним правцима I приоритета коловози су влажни у нижим пределима, снега има местимично у расквашеном стању до пет центиметара на територији Врања, Ваљева, Новог Пазара, Ивањице, Косова, где се препоручује опрезна вожња.

На државним путевима ИИ приоритета коловози су влажни у нижим пределима, снега има местимично у расквашеном стању до пет центиметара на територији Врања, Пожаревца, Мачве, Новог Пазара, Крагујевца, Зајечара, Крушевца, Ивањице, Чачка, Београда, где се препоручује опрезна вожња.

На осталим путним правцима III приоритета коловози су влажни у нижим пределима, снега има местимично у расквашеном стању до пет центиметара на територији Врања, Ниша, Пожаревца, Мачве, Новог Пазара, Крагујевца, Зајечара, Крушевца, Ивањице, Чачка, Београда, где се препоручује опрезна вожња.

На подручју Крушевца, на државном путу IIА-211 на деоници Брзеће-Копаоник, IIА-207 деоница Јошаничка Бања - Грчак, IIА-208 деоница Врњци - Станишинци - Грчак, IIА-209 деоница Добре Воде - Станишинци, важи забрана за камионе са приколицом и шлепере, за остала возила обавезна је зимска опрема.

Екипе путарских предузећа 24 сата интервенишу на терену, посипају кризне деонице, а лед је могућ на путном правцу II А-198 Рашка - Кути - Одвраћеница.

Извор: Актер, Биље и здравље

Коментара: 0


#     Путеви Србије   саобраћај   ауто-пут   здравље   снег   савети   магла   зима   возачи   АМСС   хладноћа   Нови Сад   Гранични прелаз   зимска опрема   24 сата   зимске службе   хладно време   радно време   зимске гуме   хронични болесници   временске прилике
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима