Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Oprez hroničnim bolesnicima i vozačima: Danas magla, ponegde do -15 stepeni

Bookmark and Share

Novi Sad 23.01.2016.

Osim što smanjuje vidljivost, magla nepovoljno utiče i na hronične bolesnike.
Lekari savetuju pacijnentima da bez preke potrebe ne izlaze iz kuće.

Oprez hroničnim bolesnicima i vozačima: Danas magla, ponegde do -15 stepeni

Niske temperature i povećana vlažnost vazduha dodatno otežavaju ionako narušeno zdravlje ovih pacijenata i predstavljaju pravu moru za bolesno srce, astmatičare, ali i za one koji su podložni urinarnim ili respiratornim infekcijama. 

Savet:

* redovno uzimanje propisane terapije i vitamina
* izbegavati izlaske napolje kada je magla, izrazito vlažno i hladno vreme
* izbegavati prehlađene
 

Saveti vozačima:

AMSS upozorava vozače na mraz koji nas, prema rečima meterologa, očekuje i tokom dana kada temperature u većini mesta neće preći nulti podeljak.

Poledica na putevima je prisutna i pored preventivnog posipanja svih kritičnih deonica od strane zimske službe Javnog preduzeća "Putevi Srbije". Zbog jakog mraza dolazi do stvaranja poledice što predstavlja opasnost od gubljenja kontrole nad vozilom, posebno ukoliko brzina nije prilagođena.

Zato iz AMSS savetuju da se na put kreće isključivo sa dobrim zimskim gumama koje imaju najmanju dubinu šare od četiri milimetra.

Od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena sa sve četiri zimske gume, ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica.

Dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu ne sme biti manja od četiri milimetra.

Ukoliko su vremenske prilike u toku zimske sezone takve da nema snega i leda na kolovozu, zimski pneumatici neće biti obavezni.

Van navedenog perioda, vozila mogu biti opremljena zimskom opremom.

U pomenutom periodu, van naseljenog mesta, obavezno je posedovanje lanaca ili drugih uređaja za povećanje trakcije u prtljažniku.

Lanci se montiraju na pogonske točkove na deonicama puta koje su označene znakom obaveze upotrebe lanaca kada je sneg na kolovozu.

U naselju, vozila ne moraju biti opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije.

Prema posednjim informacijama Uprave granične Policije Republike Srbije, na našim terminalima nema dužih zadržavanja putničkih vozila.

AMSS podseća da je otvoren granični prelaz Horgoš II (Reske) samo za putnička vozila.

Radno vreme ovog graničnog prelaza je od 07-19 časova isključivo za putnička vozila.

Danas od 12.00 časova, na državnom putu I A reda (auto-put E-75) za saobraćaj će biti otvorena petlja Novi Sad - Sever, koja preko servisnih saobraćajnica povezuje auto-put (E-75) sa novoizgrađenim Bulevarom Evrope u Novom Sadu.

Savet da se bez zimske opreme i lanaca ne kreće na put

Javno preduzeće "Putevi Srbije" savetuje vozačima da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put, a ukoliko se odluče na putovanje, treba da voze zaista oprezno i pažljivo.

Zbog vlažnih kolovoza i pojave niskih temperatura u jutarnjim i večernjim satima, moguće je stvaranje poledice te oni apeluju na vozače da prilagode brzinu kretanja situaciji na putu i savetuje se maksimalan oprez u vožnji.

Najopterećeniji putni pravci su putni pravci I prioriteta - auto-putevi i državni putevi I prioriteta, gde se preporučuje oprezna vožnja.

Na ostalim putnim pravcima I prioriteta kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do pet centimetara na teritoriji Vranja, Valjeva, Novog Pazara, Ivanjice, Kosova, gde se preporučuje oprezna vožnja.

Na državnim putevima II prioriteta kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do pet centimetara na teritoriji Vranja, Požarevca, Mačve, Novog Pazara, Kragujevca, Zaječara, Kruševca, Ivanjice, Čačka, Beograda, gde se preporučuje oprezna vožnja.

Na ostalim putnim pravcima III prioriteta kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do pet centimetara na teritoriji Vranja, Niša, Požarevca, Mačve, Novog Pazara, Kragujevca, Zaječara, Kruševca, Ivanjice, Čačka, Beograda, gde se preporučuje oprezna vožnja.

Na području Kruševca, na državnom putu IIA-211 na deonici Brzeće-Kopaonik, IIA-207 deonica Jošanička Banja - Grčak, IIA-208 deonica Vrnjci - Stanišinci - Grčak, IIA-209 deonica Dobre Vode - Stanišinci, važi zabrana za kamione sa prikolicom i šlepere, za ostala vozila obavezna je zimska oprema.

Ekipe putarskih preduzeća 24 sata intervenišu na terenu, posipaju krizne deonice, a led je moguć na putnom pravcu II A-198 Raška - Kuti - Odvraćenica.

Izvor: Akter, Bilje i zdravlje

Komentara: 0


#     Putevi Srbije   saobraćaj   auto-put   zdravlje   sneg   saveti   magla   zima   vozači   AMSS   hladnoća   Novi Sad   Granični prelaz   zimska oprema   24 sata   zimske službe   hladno vreme   radno vreme   zimske gume   hronični bolesnici   vremenske prilike
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima