Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Апсолутни избор директора у Нишу: Рушење правног поретка и признања, или договор?

rssBookmark and Share

14.10.2017. З.Стојнић, Јужна Србија Инфо

Иако званичници у Нишу тврде да главна реч на јучерашњем сасатанку ГрО СНС није била постављње директора јавних предузећа и да се рад Комисије за избор истих не доводи у питање, реално стање говори другачије.

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

Основно питање, чему рад легално изабране Комисије, када се њени резултати делом не признају и преправљају, односно када се од прворангираних кандидата тражи прећутно повлачење и уступање друго бодованом, и на тај начин се даје вештачки легитимитет Комисији за избор директора и одборницима на гласање, а све зарад политичког компромиса у истој страначкој опцији.

Јучерашњи предлог (није више актуелан)

ВОДОВОД: ГОРАН ЂОРЂЕВИЋ (уместо Дејана Андрејевића)

МЕДИЈАНА: ДРАГОСЛАВ ПАВЛОВИЋ (уместо Братислава Вучковића)

ПАРКИНГ СЕРВИС: ИГОР ВУЧИЋ

ТРЖНИЦА. ДЕЈАН ДИМИТРИЈЕВИЋ ( спорно, није конкурисао)

Након резултата, приморани на повлачење?

Кандидати два "најјача" јавна предузећа у Нишу ЈКП "Наиссус", Дејан Андрејевић и ЈКП "Медиана" Братислав Вучковић, према саопштењу Комисије за избор директора, "освојили" су највише бодова, сада би према незваничним сазнањима, морали да се повуку, односно одустану од кандитатуре, након јучерашње одлуке у "Београду", и писма из Централе које је јуче прочитано у седишту нишких напредњака уз бројно негодовање и уобичајену размену "српских" речи. У новоформираном списку стоје имена неких других, односно другорангирани кандидати и особа које је предложена за директора ЈКП "Тржница", која чак није ни конкурисала на то место.

Признања за рад немају ефекат

Протекле четири године рада ЈКП "Наиссус", овековечене су бројним признањима из области привреде из земље и региона, као и највишим градским заслугама. 

Новонастала хаотична ситуација, изавана деловањем градских челника и личним анимозитетом актера приче, поништава управо њихове донедавне одлуке и највиша признања?!

Опозиција огорчена тражи ванредне изборе

Фото. Јужна Србија

Опозиција одавно огорчена, најваљује овај пут борбу до краја и раскрињкавање тромесечне фарсе око избора директора јавних предузећа.

Дејан Петковић, одборник и заменик шефа одборничке групе покрета "Доста је било" у Скупштини града Ниша каже да,

"У одсуству елементарне људске пристојности и политичке коректности, без иоле намере да се руководи принципима легалитета и транспарентности, који су два основна, једина и нужна услова за спровођење конкурса за избор директора јавних предузећа у Нишу, коалиција на власти, на челу са Српском напредном странком, ових дана чини срамотни преседан, незабележен у новијој историји Града. Након расписивања конкурса, у атмосфери кулоарских договарања и дрских комбинаторика, обесмишљавајући пријаве чак 120 наших суграђана који су се јавили на конкурс, СНС и коалициони компањони, одлучују да прескоче сваки закон, сваку уредбу Владе и сваку границу пристојности и ствар реше на партијском нивоу.

Након тромесечне фарсе, о директорима неће одлучивати ни компровитована комисија, ни Градско веће, а очигледно ни највише тело, градска Скупштина", каже Петковић између осталог и додаје да Градски одбор покрета „Доста је било“ тражи моментално поништавање конкурса за директоре јавних предузећа, оставку градоначелника Булатовића и Градског већа, распуштање Скупштине Града и расписивање ванредних лоаклних избора.

Правни (не)инструменти

Како ће ову "правно-политичку фантазију", негирање одлуке Комисије, изабране од истих оних који данас покушавају да је оспоре, објаснити и провући кроз Скупштину града Ниша, равно је политичкој надреалности у ситуацији када се и неупућеним грађанима Ниша отварају видици, нико не може да предвиди.

Седница нишког парламента, на којој би требало да се гласа о избору кандидата још увек није ни заказана, а у предлогу проширеног дневног реда који су одборници добили, нема ове тачке.

Најновије вести

Према најновијим незваничним сазнањима, у току поподнева поново је вршена ротациција кандидата, како би имали легални пролаз у Скупштини града Ниша.

ВОДОВОД: Игор Вучић (уместо Дејана Андрејевића)

По свој прилици, ово ће бити дуг продужен, политички викенд са несаницом, за све актере приче из текста.


#   Горан Ђорђевић   СНС   јавна предузећа   Градско веће     Јужна Србија регион   Медиана ЈКП   Братислав Вучковић   Драгослав Павловић   Паркинг сервис   Дејан Андрејевић   Скупштина града Ниша   Градска скупштина   Градски одбор   Наиссус ЈКП   Доста је било   Братислава   Комисија за избор директора   Игор Вучић
@sns_srbija @DostaJeBilo @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима