Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Богатсво југа Србије: Откривено пет рановизантијских градова код Куршумлије

rssBookmark and Share

Куршумлија 27.11.2016. Бета, Топличке вести, Јужна Србија Инфо

Екипа археолога Народног музеја Топлице из Прокупља и Народног музеја из Београда, открио је протеклих дана остатке пет великих рановизантијских градова на потезу од Куршумлије до Луковске бање.

Фото: Thinkstock/Ilustracija
Фото: Thinkstock/Ilustracija

Археолог Народног музеја Топлице из Прокупља Јулка Кузмановић Цветковић рекла је да су археолози протеклих дана дошли до изузетних резултата, који би могли да промене досадашњу историјску слику куршумлијског краја.

Археолози су пронашли остатке пет рановизантијских великих градова. Они се налазе у кругу од свега 20 километра, на планинским узвишењима на потезу од Куршумлије до Луковске бање.
„Невероватан сјај ових простора је просто потамнео. У једном малом окружењу, од око 20 километара у круг, је пет великих тврђава, пет Јерининих градова. Знамо да Јерина није стигла све да их сагради, али се тако зову“, рекла је она.

Јулка Кузмановић Цветковић је казала да треба открити зашто је сазидано толико утврђених градова, на малом простору.

На подручју Куршумлије ово су прва опсежна истраживања археолога. Археолози су евидентирали 140 локалитета, из различитих временских епоха.

Археолог из Народног музеја Београд, Емина Зечевић рекла је да највећи број локалитета припада средњем веку, а мањи број су праисторијски и антички локалитети.

Она је казала да за многе од њих готово нико до сада није знао, а да су истраживања започета трагом белешки путописаца из деветнаестог века.

„Пошли смо трагајући за потврдом тих података. Можемо сада да изађемо на све те локалитете, да их евидентирано и документујемо, да узмемо координате, а то је и најважније, јер то до сада није могло бити због недостатка савремене опреме“, рекла је Емина Зечевић.

Археолози кажу да новооткривени средњовековни градови, али и друге локације, захтевају археолошка ископавања, како би се дошло до прецизнијих података и потврда да ли је реч о вишеслојним локалитетима са фазама из старијих епоха. Они оцењују да детаљнија истраживања ових градова могу донети неочекиване резултате.

Кампања „Археолошко наслеђе Куршумлије“ спроводи се сваке јесени, већ четврту годину а наставиће се и идуће године. Истаживања финансирају Министарство културе и информисања Србије и Туристичко предузеће „Планинка“ из Куршумлије.

Извор: Бета

Коментара: 0


#   Куршумлија   град   Јулка Кузмановић Цветковић   Народни музеј Топлица   Министарство културе и информисања   археолошко налазиште   Византија
@


 


[ Додај коментар ]





Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима