Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Прокупље добило парцеле од Владе Србије, за наставак истраживања на археолошком налазишту "Плочник"

rssBookmark and Share

Прокупље 21.02.2019. Јужна Србија Инфо

Град Прокупље ће, како је истакнуто на недавно одржаном скупштинском заседању, добити на коришћење од Владе Републике Србије три катастарске парцеле у Плочнику, површине 45,18 ари. Реч је о парцелама које се налазе уз само археолошко налазиште.

Прокупље добило парцеле од Владе Србије, за наставак истраживања на археолошком налазишту "Плочник"

Основ за овакву врсту прибављања, односно располагања налази се у члану 26. став 1, тачка 3, Закона о јавној својини, у коме се као један од видова располагања наводи пренос права јавне својине на другог носиоца јавне својине, што је у овом случају Град Прокупље, као јединица локалне самоуправе. Како се археолошко налазиште Плочник налази на територији града, а Народном музеју Топлице је дата делатност одржавања, коришћења и заштите културних добара, неопходно је да се и ове катастарске парцеле налазе у јавној својини Града Прокупља. Ова установа културе би се у складу са својом делатношћу на најадекватнији начин старала о поменутом културном наслеђу.

-Ово би конкретно значило да Народни музеј Топлице не би плаћао месечни закуп „Железници Србије“ у вредности од 15.000 динара, колико је плаћао од 2009. године. Сама могућност коришћења земљишта донеће Музеју многе друге погодности. Најпре ћемо моћи да конкуришемо код Министраства туризма за велика средства, која ће нам омогућити да реализујемо многе пројекте од велике важности за ово археолошко налазиште. Ти пројекти би се најпре односили на ископавања и нове доказе о постојању најстаријег неолитског насеља. Поред тога, организовањем интересантних радионица и научних скупова „Архео парк Плочник“ би могао да постане јединствена туристичка атракција, не само у топличком крају, већ и целој Србији, истакао је директор Народног музеја Топлице, Дарко Жарић.

Археолог и музејски саветник Народног музеја Топлице, Јулка Кузмановић Цветковић, је нагласила да је врло значајно да Музеј буде носилац тог простора на коме је археолошко насеље у Плочнику.

-Министар културе и информисања Владан Вукосављевић је убрзао сам процес решавања дугогодишњег проблема, који се односио на плаћање закупа Железници. Он је приликом посете Прокупљу и на самом отварању изложбе „Плочник 90 година трагања“ инсистирао да то завршимо што пре, како бисмо на још бољи и квалитетнији начин искористили све оно што би могло да буде од користи за наш будући рад на овом веома значајном локалитету, за који се чуло и ван граница наше земље и који је до сада у Прокупље и сам Плочник довео велики број посетилаца, али и научних радника које интересује археологија. Сам Плочник, као средиште јужновинчанске културе, постао је најстарији металуршки, а самим тим и индустријски центар пронађен на свету. Бакарно доба је важно, јер означава прву фазу у којој су људи користили метал, нагласила је археолог Јулка Кузмановић Цветковић.

Коментара: 0


#   Прокупље   Плочник   Влада Републике Србије   Јулка Кузмановић Цветковић   Народни музеј Топлица   археолошко налазиште   бакарно доба   Дарко Жарић   Владан Вукосављевић
@Vlada_SR @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима