Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Виртуелна презентација археолошких налазишта у Прокупљу

rssBookmark and Share

Прокупље 10.11.2017. Јужна Србија Инфо

Министар културе и информисања у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић представио је јуче пројекат „3Д дигитализација и виртуелно представљање археолошких збирки и локалитета“ на примеру објеката из археолошке збирке Народног музеја Топлице у Прокупљу и са археолошког налазишта Плочник.

Фото: Arheo-amateri Srbije
Фото: Arheo-amateri Srbije

Вукосављевић је том приликом објаснио да су иновативан пројекат, који илуструје примену нових технологија, урадили Математички институт САНУ и Народни музеј Топлице у Прокупљу, док је његову реализацију помогло ресорно министарство.

Он је навео да пројекат афирмише важан концепт Министарства, а то је децентрализација културне политике и пружање помоћи такозваним мањим културним срединама, уз оцену да нема мањих и већих културних средина, већ се целокупни културни живот и заштита културног наслеђа морају одвијати на јединственим принципима.

Стратешки је важно да се у представљању културног наслеђа користе најмодерније технологије и да се наше богато културно наслеђе представи млађим нараштајима, да се образују и стекну навику конзумирања, препознавања и прихватања културних садржаја, нагласио је министар. 

Према његовим речима, дигитална технологија је одличан алат за анимирање и развијање нове публике и представљање наше културе у свету, што су битни стратешки циљеви културне политике, истакао је министар.

Он је додао да је данас представљени пројекат само један од сегмената активности Министарства у дигиталној трансформацији установа културе.

Пројекат је, како је навео, обухватио неколико сегмената – скенирање спољашности локалитета Плочник, снимање комплекса Латинске цркве у Прокупљу, снимање унутрашњости Латинске цркве и 3Д скенирање малих предмета пронађених на локалитетима.

Директор Математичког института САНУ Зоран Огњановић рекао је да поменути пројекат представља начин увођења нових технологија у област дигитализације, чиме се на одређен начин чува културно наслеђе и представља најширој публици.

Директор Народног музеја Топлице Дарко Жарић објаснио је да је 3Д анимацијом музејских предмета пронађених на налазишту Плочник и његовом виртуелном презентацијом, музеј желео да на најбољи начин упозна заинтересоване стручњаке и будуће посетиоце са наслеђем Топличког округа.

Жарић је исказао захвалност Министарству културе и информисања које је током ове године издвојило седам милиона динара за пројекте из области културе у Прокупљу.

Данас је представљен и електронски водич – унапређена верзија аудио водича који омогућава навигацију, обухвата текстуелне информације, фотографије, видео-материјале, може служити за приказивање интерактивних 3Д модела и бити од помоћи водичима.

Суштина је да се промени улога посетилаца, да они од пасивних посматрача постану активни учесници и креирају садржај поставке према својим интересовањима, што је прилагођено новим генерацијама навикнутим на динамичније садржаје.


#   Прокупље   Плочник   Народни музеј Топлица   фотографије   виртуелно   Министарство културе и информисања   археолошко налазиште   Дарко Жарић   културно наслеђе   Владан Вукосављевић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима