Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Prokuplje dobilo parcele od Vlade Srbije, za nastavak istraživanja na arheološkom nalazištu "Pločnik"

rssBookmark and Share

Prokuplje 21.02.2019. Južna Srbija Info

Grad Prokuplje će, kako je istaknuto na nedavno održanom skupštinskom zasedanju, dobiti na korišćenje od Vlade Republike Srbije tri katastarske parcele u Pločniku, površine 45,18 ari. Reč je o parcelama koje se nalaze uz samo arheološko nalazište.

Prokuplje dobilo parcele od Vlade Srbije, za nastavak istraživanja na arheološkom nalazištu "Pločnik"

Osnov za ovakvu vrstu pribavljanja, odnosno raspolaganja nalazi se u članu 26. stav 1, tačka 3, Zakona o javnoj svojini, u kome se kao jedan od vidova raspolaganja navodi prenos prava javne svojine na drugog nosioca javne svojine, što je u ovom slučaju Grad Prokuplje, kao jedinica lokalne samouprave. Kako se arheološko nalazište Pločnik nalazi na teritoriji grada, a Narodnom muzeju Toplice je data delatnost održavanja, korišćenja i zaštite kulturnih dobara, neophodno je da se i ove katastarske parcele nalaze u javnoj svojini Grada Prokuplja. Ova ustanova kulture bi se u skladu sa svojom delatnošću na najadekvatniji način starala o pomenutom kulturnom nasleđu.

-Ovo bi konkretno značilo da Narodni muzej Toplice ne bi plaćao mesečni zakup „Železnici Srbije“ u vrednosti od 15.000 dinara, koliko je plaćao od 2009. godine. Sama mogućnost korišćenja zemljišta doneće Muzeju mnoge druge pogodnosti. Najpre ćemo moći da konkurišemo kod Ministrastva turizma za velika sredstva, koja će nam omogućiti da realizujemo mnoge projekte od velike važnosti za ovo arheološko nalazište. Ti projekti bi se najpre odnosili na iskopavanja i nove dokaze o postojanju najstarijeg neolitskog naselja. Pored toga, organizovanjem interesantnih radionica i naučnih skupova „Arheo park Pločnik“ bi mogao da postane jedinstvena turistička atrakcija, ne samo u topličkom kraju, već i celoj Srbiji, istakao je direktor Narodnog muzeja Toplice, Darko Žarić.

Arheolog i muzejski savetnik Narodnog muzeja Toplice, Julka Kuzmanović Cvetković, je naglasila da je vrlo značajno da Muzej bude nosilac tog prostora na kome je arheološko naselje u Pločniku.

-Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je ubrzao sam proces rešavanja dugogodišnjeg problema, koji se odnosio na plaćanje zakupa Železnici. On je prilikom posete Prokuplju i na samom otvaranju izložbe „Pločnik 90 godina traganja“ insistirao da to završimo što pre, kako bismo na još bolji i kvalitetniji način iskoristili sve ono što bi moglo da bude od koristi za naš budući rad na ovom veoma značajnom lokalitetu, za koji se čulo i van granica naše zemlje i koji je do sada u Prokuplje i sam Pločnik doveo veliki broj posetilaca, ali i naučnih radnika koje interesuje arheologija. Sam Pločnik, kao središte južnovinčanske kulture, postao je najstariji metalurški, a samim tim i industrijski centar pronađen na svetu. Bakarno doba je važno, jer označava prvu fazu u kojoj su ljudi koristili metal, naglasila je arheolog Julka Kuzmanović Cvetković.

Komentara: 0


#   Prokuplje   Pločnik   Vlada Republike Srbije   Julka Kuzmanović Cvetković   Narodni muzej Toplica   arheološko nalazište   bakarno doba   Darko Žarić   Vladan Vukosavljević
@Vlada_SR @


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}