Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Власотинце: Гљива, организам који храни и лечи (ФОТО)

rssBookmark and Share

Власотинце 30.05.2017. З.С. Јужна Србија Инфо

У недељу 28. маја у атару села Брезовица изнад Власотинца, је одржана манифестација скупљања гљива (популарно печурака) у организацији домаћина Миколошког друштава "Југ" из истоименог места и уз помоћ колега чланова, "Гљиварског друштва" из Ниша.

Фото: Срђан Лазаревић
Фото: Срђан Лазаревић

Стручњаке, познаваоце и љубитеље микиологије и гљиварства послужило је недељно умерено сунце и благи поветарц, за овај својеврстан "Фунги сафари" у нестварним пределима села Брезовица, удаљеном око седам километара, не баш тако добрим путем од Власотинца, на планини Морич.

Фото: Срђан Лазаревић

Први део дана протекао је у проналажењу и сакупљању што више врста гљива и тако постизању што бољег резултата, по стандардима познатим члановима оба удружења.

Скупљачи подељени у три групе, предвођени искусним водичима, скоро четири сата провели су у незаборавни пределима густе планинске шуме, трагајући за ретким примерцима.

Фото: Срђан Лазаревић

У међувремену, мајстори кувари, припремали су специјалитете од печурака на платоу испред старе школе, која нажалост више није у функцији, а преосталих пар ђака сада похађа Основну школу у Власотинцу.

Срђан Веселиновић, Фото: Јужна Србија

Након сабора, Срђан Веселиновић, професор историје из Ниша, коме је ова област више од "спорта и љубави", одржао је предавање о лековитом својству гљива и њиховој примени у савременој медицини.

Домаћин Александар Пешкић, Фото: Срђан Лазаревић

Наш љубазни домаћин председник "Миколошког друштава Југ" из Власотинца, Александар Пешкић, угостио је све присутне, њих око 60-так, и увеселио све својом непосредношћу, квалитеном гозбом и пре свега одличном организацијом догађаја..

Велики лични допринос манифестацији, дао је и Марјан Кустера из "Гљиварског друштва Ниш".

Фото: Срђан Лазаревић

Искусан љубитељ природе и фотограф Срђан Лазаревић, такође стручњак и члан "Гљиварског друштва Ниш", вештим "оком" свог фото-апарата забележио је незаборавне тренутке овог недељаног "Фунги сафарија".

Коментара: 0


#   Власотинце   Јужна Србија регион   печурке   Гљиварско друштво Ниш   Миколошко друштво Југ   Александар Пешкић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима