Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vlasotince: Gljiva, organizam koji hrani i leči (FOTO)

rssBookmark and Share

Vlasotince 30.05.2017. Z.S. Južna Srbija Info

U nedelju 28. maja u ataru sela Brezovica iznad Vlasotinca, je održana manifestacija skupljanja gljiva (popularno pečuraka) u organizaciji domaćina Mikološkog društava "Jug" iz istoimenog mesta i uz pomoć kolega članova, "Gljivarskog društva" iz Niša.

Foto: Srđan Lazarević
Foto: Srđan Lazarević

Stručnjake, poznavaoce i ljubitelje mikiologije i gljivarstva poslužilo je nedeljno umereno sunce i blagi povetarc, za ovaj svojevrstan "Fungi safari" u nestvarnim predelima sela Brezovica, udaljenom oko sedam kilometara, ne baš tako dobrim putem od Vlasotinca, na planini Morič.

Foto: Srđan Lazarević

Prvi deo dana protekao je u pronalaženju i sakupljanju što više vrsta gljiva i tako postizanju što boljeg rezultata, po standardima poznatim članovima oba udruženja.

Skupljači podeljeni u tri grupe, predvođeni iskusnim vodičima, skoro četiri sata proveli su u nezaboravni predelima guste planinske šume, tragajući za retkim primercima.

Foto: Srđan Lazarević

U međuvremenu, majstori kuvari, pripremali su specijalitete od pečuraka na platou ispred stare škole, koja nažalost više nije u funkciji, a preostalih par đaka sada pohađa Osnovnu školu u Vlasotincu.

Srđan Veselinović, Foto: Južna Srbija

Nakon sabora, Srđan Veselinović, profesor istorije iz Niša, kome je ova oblast više od "sporta i ljubavi", održao je predavanje o lekovitom svojstvu gljiva i njihovoj primeni u savremenoj medicini.

Domaćin Aleksandar Peškić, Foto: Srđan Lazarević

Naš ljubazni domaćin predsednik "Mikološkog društava Jug" iz Vlasotinca, Aleksandar Peškić, ugostio je sve prisutne, njih oko 60-tak, i uveselio sve svojom neposrednošću, kvalitenom gozbom i pre svega odličnom organizacijom događaja..

Veliki lični doprinos manifestaciji, dao je i Marjan Kustera iz "Gljivarskog društva Niš".

Foto: Srđan Lazarević

Iskusan ljubitelj prirode i fotograf Srđan Lazarević, takođe stručnjak i član "Gljivarskog društva Niš", veštim "okom" svog foto-aparata zabeležio je nezaboravne trenutke ovog nedeljanog "Fungi safarija".

Komentara: 0


#   Vlasotince   Južna Srbija region   pečurke   Gljivarsko društvo Niš   Mikološko društvo Jug   Aleksandar Peškić
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima