Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Црвени метео-аларм у целој Србији: Опасне врућине захватиле целу земљу

rssBookmark and Share

Ниш 11.07.2024. Јужна Србија Инфо - редакција

Црвени метео-аларм је на снази у целој Србији, упозоравајући грађане на екстремне температуре које су данас забележене широм земље. Реално у градским срединама, где нема зеленила температура премашује и 40 степени.

Фото: Јужна Србија Инфо архива
Фото: Јужна Србија Инфо архива

У подне је у Нишу, Сомбору и Ћуприји измерено 36 степени Целзијуса, док је у Кикинди, на Палићу, у Зрењанину, Ваљеву, Крагујевцу, Крушевцу и Смедеревској Паланци забележено 35 степени. У Београду су температуре достигле 34 степена Целзијуса.

Високе температуре и ефекти на здравље
Сваки степен пораста температуре је осетан, нарочито у урбаним срединама где бетон додатно загрева и емитује топлоту у већ загрејан ваздух. Иако званична температура не одражава директно услове на бетону, мерена је по стандардима Светске метеоролошке организације - на два метра висине изнад травнате површине на отвореном простору.

Ових дана, лекари бележе повећан број пацијената са симптомима вртоглавице, главобоље и колапса на јавним местима. Хронични болесници такође пријављују погоршање својих тегоба услед високих температура.

Симптоми и здравствени савети
Високе температуре могу довести до мигренозних напада, као и акутних напада главобоље услед изложености сунцу. Пацијенти који бораве у климатизованим просторијама често се јављају због синусоидних главобоља. Лекари упозоравају на симптоме који не смеју бити игнорисани, као што су слабост екстремитета, утрнулост, поремећај говора и слабост једне половине тела, јер ови симптоми могу указивати на акутни мождани удар.

Превентивне мере
Грађанима се саветује да избегавају директну изложеност сунцу током најтоплијег дела дана, пију довољно течности и носе лагану, светлу одећу. Хронични болесници треба да се придржавају својих терапија и консултују се са лекаром у случају погоршања симптома. Посебно је важно обратити пажњу на старије особе и децу који су осетљивији на високе температуре.

Црвени метео-аларм је озбиљно упозорење које захтева одговорно понашање и придржавање здравствених савета како би се избегле озбиљне здравствене компликације током ових екстремних врућина.


#   Ниш   временска прогноза   температура   црвени метеоаларм   тропско   хидрометеоролошки завод
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима