Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Данас опростите свима: Недеља праштања највљује сутрашњи почетак Васкршњег поста

Bookmark and Share

17.03.2024. Јужна Србија Инфо

Са приступом Великом посту, верници хришћанског света улазе у период духовног очишћења и обнове. Али пре него што започнемо ову духовну припрему, стоји један важан обред - Недеља праштања.

Фото: СПЦ
Фото: СПЦ

У овома дивном обреду, хришћани се подсећају на речи Исуса Христа о значају праштања и мирноће у односима. Читање Његових речи о праштању подсећа на нашу хришћанску обавезу да се осврнемо на наше грехе и да будемо спремни да праштамо онима који су нас повредили.

Овај дан је прилика да се обнове односи и да се створи атмосфера мира и љубави у заједници. Увече, пред сам почетак Великог поста, обред праштања у храму нуди момент за размисли и акцију. Прегрешења се признају, а праштање се даје и тражи.

Савест игра кључну улогу у овом процесу. Осећај кајања и жеља за променом нас воде ка праштању и мирности. Као што је истакнуто у речима руског писца Фјодора Достојевског, свако је крив за све, што нас подсећа да сви имамо дела која треба исправити и односе које треба обновити.

Овај обред Недеље праштања је путоказ ка духовном напретку и дубљем разумевању наше вере. Улазимо у Велики пост са љубављу и праштањем у срцу, спремни да прихватимо изазове и промене које нам предстоје.


#   СПЦ   Ускрс   Ускршњи пост   Васкрс   Недеља праштања
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима