Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Почиње Часни пост - седам недеља духовне и телесне припреме за празник Васкрсења

rssBookmark and Share

17.03.2024. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

Вскршњи пост, једно од најважнијих времена у хришћанском календару, почиње у поноћ 18. марта (у поноћ између 17. и 18. марта) и трајаће до задњег сата 4. маја 2024. године. Свака седмица овог поста има свој назив и посебна правила, пружајући верницима прилику да се духовно припреме за празник Васкрсења.

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

Прва недеља Васкршњег поста, позната као Чиста недеља или Тодорова недеља, обележава се уздржавањем од хране и пића прва три дана. Верници се потом придржавају поста на води у четвртак, док се остатак недеље пости на уљу.

Друга недеља, названа Пачиста недеља, карактерише се постом на води током радних дана, док су субота и недеља резервисани за уље.

Крстопоклона недеља, трећа недеља Васкршњег поста, посвећена је Часном крсту. Верници посте на води од понедељка до петка, док је у суботу дозвољено уље, а у недељу се једе риба.

Средопосна недеља, четврта недеља поста, доноси пост на води током радних дана, док су субота и недеља резервисани за уље.

Глува недеља, пета недеља Васкршњег поста, доноси време покајања и тишине. Пости се на води у понедељак и уторак, док се од среде до недеље пости на уљу, уз дозволу за вино у петак.

Шеста недеља, Цветна недеља, посвећена је биљном свету и цвећу. Верници посте на води од понедељка до петка, док је у суботу дозвољено уље, а у недељу се једе риба због празника Цвети.

Последња седмица Васкршњег поста, Страдална недеља, проводи се у молитви и покајању. Прва три дана пости се на води, Велики четвртак је резрешење на уљу, док је Велики петак дан апсолутног поста. У суботу се пости на води, а на Васкрс, верници прелазе на мрсну храну.

Васкршњи пост представља време духовне припреме и покајања за вернике широм света, подсећајући на страдање и Васкрсење Исуса Христа.

 

 

 


#   СПЦ   Ускрс   Ускршњи пост   Васкрс
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима