Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Светски дан слободе медија - политички и економски притисак на новинаре и проблем друштвених мрежа

Bookmark and Share

03.05.2022. З.С. Јужна Србија Инфо

Светски дан слободе медија обележава се 3. маја сваке године. Многи упозоравају на угроженост ове професије. Новинари често раде у отежаним условима, уз повећан финансијски и политички притисак, надзирање, затворске казне или насиље због тога што обављају свој посао. Проблем је и у друштвеним мрежама, када читаоци не препознају, информацију медијску од личног става поједница или...

Светски дан слободе медија - политички и економски притисак на новинаре и проблем друштвених мрежа

Одлуку о обележавању Светског дана слободе медија донета је на Генералној скупштини Уједињених нација како би се подигла свест о значају слободе медија и подсетиле владе држава да је њихова дужност да поштују и подржавају право на слободу изражавања загарантовано чланом 19 Универзалне декларације о људским правима и како би се обележила годишњица Виндхушке декларације, изјаву о принципима слободне штампе коју су саставила група афричких новинара 1991. године.

УНЕСКО обележава Светски дан слободе медија одржавањем УНЕСКО/Гиљермо Кано награда за слободу медија за заслужне појединце, организације или институције који су дали изузетан допринос одбрани и/или промоцији слободе медија било где у свету. Додељује се од 1997. године, на предлог независног жирија од 14 новинара. Кандидатуре се достављају од стране регионалних и међународних невладиних организација који раде за слободу медија, као и земаља чланица УНЕСКО-а.

Награда је названа у част Гиљермо Кано Исаза, колумбијског новинара који је убијен испред канцеларије његовог листа Ел Еспектадор у Боготи, 17. децембра 1986. године после Канових чланака који су сметали колумбијсим нарко-картелима.

УНЕСКО такође обележава Светски дан слободе медија сваке године окупљањем медијских професионалаца, организација за слободу медија агенције УН како би поднели извештај о процени стања слободе медија широм света. Свака конференција је центрирана око теме у вези слободе медија, медијско покривање тероризма, некажњивости и улогу медија у постконфликтним земљама.

Све виша новинара и уредника медија се "жали" на превелику "слободу" изражавња на душтвеним мрежама, јер читаоци и потписници не могу да препознају и разликују сајт од портала, односно медијског гласила, на којима често за разлику од проверених информација испливавају лични ставови.

Са друге стране сами медији често пристају на "компромис" док поједини новинари извештавају на начин који неодговара чињеницама.


#   новинари   медији   УНЕСКО   Светски дан слободе медија
@UNESCO @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима