Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Светски дан слободе медија – новинарска професија у све тежем положају

Bookmark and Share

03.05.2023. РТС, Јужна Србија Инфо

Светски Дан слободе медија, 3. мај, обележава се данас широм света уз оцену да су новинарска професија, медији и медијски радници у све тежем положају.
Удружење новинара Србије упозорава да је број претњи и напада на новинаре у Србији удвостручен у односу на 2021.

Светски дан слободе медија – новинарска професија у све тежем положају

Синдикат новинара Србије (СИНОС) указује да су новинари у Србији недовољно плаћени, те да чак 90 одсто њих има плате мање од просека.

Слобода медија једно је од основних људских права и слобода проистекла из права слободе говора које је загарантовано Универзалном декларацијом о људским правима. На објављеном светском Индексу медијских слобода Репортера без граница за 2023. годину, Србија заузима 91. место, што у односу на прошлогодишњи пласман представља пад од 12 места.

На овај дан славе се принципи на којима почива слобода медија, оцењује се стање медијских слобода широм света, брани независност медија и одаје пошта новинарима који су изгубили живот радећи свој посао.

Светски дан слободе медија обележава се од 1993. године одлуком Уједињених нација како би се подигла свест о значају слободе медија и подсетиле владе држава да је њихова дужност да поштују и подржавају право на слободу изражавања.

Бројне организације указале су на проблеме са којима се суочавају новинари и медији у којима раде.

"Имамо уобичајене нападе на слободу штампе – физички напад, убиство, нападе током покривања протеста. Према подацима из прошле године, број убистава новинара порастао је за 50 одсто у односу на претходну годину. Постоје и нови проблеми, на пример у вези са онлајн узнемиравањем новинара. Наши подаци показују да је 73 одсто новинара које смо интервјуисали за ово истраживање рекло да су трпели онлајн узнемиравање", каже Гиљермо Канела де Соза Годои из Унеска.

УНС: Број претњи и напада на новинаре у Србији удвостручен у односу на 2021.

Удружење новинара Србије навело је у свом прогласу поводом Светског дана слободе медија да ће годину између обележавања два Дана слободе медија  новинари у Србији памтити по готово двоструко већем броју претњи, притисака и напада у односу на период између 3. маја 2021. и 3. маја 2022. године, али и по охрабрујућој првостепеној пресуди у поновљеном поступку за паљење куће Милана Јовановића којом је бивши председник Општине Гроцка осуђен на пет година затвора.

СИНОС: Новинари у Србији недовољно плаћени, 90 одсто има плате мање од просека

Највећи број новинара у Србији, чак 90 одсто њих, нису довољно плаћени и плате су им мање од републичког просека, а често су и на нивоу минималне зараде, наводи се у прогласу Синдиката новинара Србије (СИНОС) издатом поводом Светског дана слободе медија.

Борељ: На претње и све чешће нападе посебно рањиве новинарке

Унеско обележава овај дан сваке године окупљањем медијских професионалаца, организација за слободу медија агенције УН како би поднели извештај о процени стања слободе медија широм света.

Високи представник Европске уније за спољну и безбедносну политику Жозеп Борељ је навео да се ЕУ придружује Унеску у нагласку да је данас више него икада слобода изражавања кључна за сва друга људска права и да одлучујуће доприноси "обликовању будућности права".

"Заштита слободе изражавања остаје кључни приоритет за акцију Европске уније у области људских права", рекао је Борељ.

Како се истиче, на претње и све чешће нападе посебно су рањиве новинарке.

 "Оне су изложене стигматизацији, сексистичком говору мржње, троловању, сексуалном и родно заснованом насиљу, па чак и убиству", наводи се у саопштењу.

Додаје се да је чак 73 одсто новинарки током свог рада доживело онлајн претње, злостављање и узнемиравање, као и да никада оволико новинарки није било у притвору као што је то случај данас.


#   медији   слобода медија   УНЕСКО   Светски дан слободе медија
@UNESCO @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима