Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Svetski dan slobode medija – novinarska profesija u sve težem položaju

Bookmark and Share

03.05.2023. RTS, Južna Srbija Info

Svetski Dan slobode medija, 3. maj, obeležava se danas širom sveta uz ocenu da su novinarska profesija, mediji i medijski radnici u sve težem položaju.
Udruženje novinara Srbije upozorava da je broj pretnji i napada na novinare u Srbiji udvostručen u odnosu na 2021.

Svetski dan slobode medija – novinarska profesija u sve težem položaju

Sindikat novinara Srbije (SINOS) ukazuje da su novinari u Srbiji nedovoljno plaćeni, te da čak 90 odsto njih ima plate manje od proseka.

Sloboda medija jedno je od osnovnih ljudskih prava i sloboda proistekla iz prava slobode govora koje je zagarantovano Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima. Na objavljenom svetskom Indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica za 2023. godinu, Srbija zauzima 91. mesto, što u odnosu na prošlogodišnji plasman predstavlja pad od 12 mesta.

Na ovaj dan slave se principi na kojima počiva sloboda medija, ocenjuje se stanje medijskih sloboda širom sveta, brani nezavisnost medija i odaje pošta novinarima koji su izgubili život radeći svoj posao.

Svetski dan slobode medija obeležava se od 1993. godine odlukom Ujedinjenih nacija kako bi se podigla svest o značaju slobode medija i podsetile vlade država da je njihova dužnost da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja.

Brojne organizacije ukazale su na probleme sa kojima se suočavaju novinari i mediji u kojima rade.

"Imamo uobičajene napade na slobodu štampe – fizički napad, ubistvo, napade tokom pokrivanja protesta. Prema podacima iz prošle godine, broj ubistava novinara porastao je za 50 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Postoje i novi problemi, na primer u vezi sa onlajn uznemiravanjem novinara. Naši podaci pokazuju da je 73 odsto novinara koje smo intervjuisali za ovo istraživanje reklo da su trpeli onlajn uznemiravanje", kaže Giljermo Kanela de Soza Godoi iz Uneska.

UNS: Broj pretnji i napada na novinare u Srbiji udvostručen u odnosu na 2021.

Udruženje novinara Srbije navelo je u svom proglasu povodom Svetskog dana slobode medija da će godinu između obeležavanja dva Dana slobode medija  novinari u Srbiji pamtiti po gotovo dvostruko većem broju pretnji, pritisaka i napada u odnosu na period između 3. maja 2021. i 3. maja 2022. godine, ali i po ohrabrujućoj prvostepenoj presudi u ponovljenom postupku za paljenje kuće Milana Jovanovića kojom je bivši predsednik Opštine Grocka osuđen na pet godina zatvora.

SINOS: Novinari u Srbiji nedovoljno plaćeni, 90 odsto ima plate manje od proseka

Najveći broj novinara u Srbiji, čak 90 odsto njih, nisu dovoljno plaćeni i plate su im manje od republičkog proseka, a često su i na nivou minimalne zarade, navodi se u proglasu Sindikata novinara Srbije (SINOS) izdatom povodom Svetskog dana slobode medija.

Borelj: Na pretnje i sve češće napade posebno ranjive novinarke

Unesko obeležava ovaj dan svake godine okupljanjem medijskih profesionalaca, organizacija za slobodu medija agencije UN kako bi podneli izveštaj o proceni stanja slobode medija širom sveta.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj je naveo da se EU pridružuje Unesku u naglasku da je danas više nego ikada sloboda izražavanja ključna za sva druga ljudska prava i da odlučujuće doprinosi "oblikovanju budućnosti prava".

"Zaštita slobode izražavanja ostaje ključni prioritet za akciju Evropske unije u oblasti ljudskih prava", rekao je Borelj.

Kako se ističe, na pretnje i sve češće napade posebno su ranjive novinarke.

 "One su izložene stigmatizaciji, seksističkom govoru mržnje, trolovanju, seksualnom i rodno zasnovanom nasilju, pa čak i ubistvu", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je čak 73 odsto novinarki tokom svog rada doživelo onlajn pretnje, zlostavljanje i uznemiravanje, kao i da nikada ovoliko novinarki nije bilo u pritvoru kao što je to slučaj danas.


#   mediji   sloboda medija   UNESKO   Svetski dan slobode medija
@UNESCO @


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima