Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Дани цара Константина и царице Јелене завршени Свечаном академијом у оквиру градске славе

rssBookmark and Share

Ниш 04.06.2021. Јужна Србија Инфо

Свечаном академијом у Светосавском дому, у присуству високих званица и гостију из иностранства, синоћ је обележена завршница славе Града Ниша, Свети цар Константин и царица Јелена.

Дани цара Константина и царице Јелене завршени Свечаном академијом у оквиру градске славе

„Славе нису само свечаност, оне имају своје вишезначје, повод су за окупљање и саборност, то је прилика за сусрете и прелиставање прошлости,“ рекла је градоначелница Ниша Драгана Сотировски честитајући славу.

Напоменувши да је на историјској мапи света Ниш уписан по родном месту цара Константина, она је рекла да је најважније сведочанство његовог доба Медијана, данас археолошки парк где су у току радови по чијем завршетку ће, после периода недоступности, за све путнике намернике отворити своје капије и открити мозаике.

И то што је цар Константин, угледавши светлосни крст са натписом „Овим побеђуј“, побеђивао у свим биткама, тако данашње генерације побеђују знањем, радом, солидарношћу, очувањем и обновом демографске слике Србије и Ниша, неговањем националног идентитета, историје и наслеђа, очувањем независности, територијалног интегритата и самосталности, истакла је Драгана Сотировски.

Према њеним речима, побеђујемо градећи и развијајући Ниш, побеђујемо економском и политичком стаболношћу, жељом за још бољим стандардом, животом без стреса и лоших мисли.

Између две градске славе трудили смо се да уз подршку председника државе, наше Владе и бројних институција испишемо још једну страницу историје нашег града, указала је градоначелница Ниша.

Она је рекла да је Ниш данас модеран град и град са перспективом да постане место где људи радо долазе и да те наше предности треба, заједо са нашим суграђанима, да искористимо на најбољи могући начин.

Епископ нишки Арсеније навео је да дело цара Константина није застарело, већ га је у данашњим временима, свако наредно поколење учинило актуелним и нужним.

Морамо да истакнемо да је јединство у невољи кроз помоћ ближњима димензија Миланског едикта и да то никада не застарева, а наша је дужност да не заборавимо да је заједништво дар, истакао је он.

Обележавање градске славе завршено је свечаним славским ватрометом.

Поред бројних извођача, Академију је увеличао и наступ хора "Бранко" из Ниша.


#   Ниш   Драгана Сотировски   Нишка епархија   Скупштина града Ниша   градска слава   Цар Константин и Царица Јелена   свечана академија   Војска Србије   Владика Арсеније
#GradonacelnicaN @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима