Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Dani cara Konstantina i carice Jelene završeni Svečanom akademijom u okviru gradske slave

rssBookmark and Share

Niš 04.06.2021. Južna Srbija Info

Svečanom akademijom u Svetosavskom domu, u prisustvu visokih zvanica i gostiju iz inostranstva, sinoć je obeležena završnica slave Grada Niša, Sveti car Konstantin i carica Jelena.

Dani cara Konstantina i carice Jelene završeni Svečanom akademijom u okviru gradske slave

„Slave nisu samo svečanost, one imaju svoje višeznačje, povod su za okupljanje i sabornost, to je prilika za susrete i prelistavanje prošlosti,“ rekla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski čestitajući slavu.

Napomenuvši da je na istorijskoj mapi sveta Niš upisan po rodnom mestu cara Konstantina, ona je rekla da je najvažnije svedočanstvo njegovog doba Medijana, danas arheološki park gde su u toku radovi po čijem završetku će, posle perioda nedostupnosti, za sve putnike namernike otvoriti svoje kapije i otkriti mozaike.

I to što je car Konstantin, ugledavši svetlosni krst sa natpisom „Ovim pobeđuj“, pobeđivao u svim bitkama, tako današnje generacije pobeđuju znanjem, radom, solidarnošću, očuvanjem i obnovom demografske slike Srbije i Niša, negovanjem nacionalnog identiteta, istorije i nasleđa, očuvanjem nezavisnosti, teritorijalnog integritata i samostalnosti, istakla je Dragana Sotirovski.

Prema njenim rečima, pobeđujemo gradeći i razvijajući Niš, pobeđujemo ekonomskom i političkom stabolnošću, željom za još boljim standardom, životom bez stresa i loših misli.

Između dve gradske slave trudili smo se da uz podršku predsednika države, naše Vlade i brojnih institucija ispišemo još jednu stranicu istorije našeg grada, ukazala je gradonačelnica Niša.

Ona je rekla da je Niš danas moderan grad i grad sa perspektivom da postane mesto gde ljudi rado dolaze i da te naše prednosti treba, zajedo sa našim sugrađanima, da iskoristimo na najbolji mogući način.

Episkop niški Arsenije naveo je da delo cara Konstantina nije zastarelo, već ga je u današnjim vremenima, svako naredno pokolenje učinilo aktuelnim i nužnim.

Moramo da istaknemo da je jedinstvo u nevolji kroz pomoć bližnjima dimenzija Milanskog edikta i da to nikada ne zastareva, a naša je dužnost da ne zaboravimo da je zajedništvo dar, istakao je on.

Obeležavanje gradske slave završeno je svečanim slavskim vatrometom.

Pored brojnih izvođača, Akademiju je uveličao i nastup hora "Branko" iz Niša.


#   Niš   Dragana Sotirovski   Niška eparhija   Skupština grada Niša   gradska slava   Car Konstantin i Carica Jelena   svečana akademija   Vojska Srbije   Vladika Arsenije
#GradonacelnicaN @


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima