Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Чика Цоле - златне руке "Тата Ђепета" из Прокупља (ВИДЕО)

rssBookmark and Share

Прокупље 20.09.2020. РТС, Јужна Србија Инфо

Живојин Цоцић из Прокупља бави се необичним хобијем- израђује кавезе за птице, макете бродова, кочија и разних објеката. Има 83 године а већ 6 деценија сваки дан започиње у својој радионици.Из ње је изашло више од 600 рукотворина урађених с пуно вештине и љубави. Хоби је помогао да му дани изолације нису тешко пали!

Чика Цоле - златне руке "Тата Ђепета" из Прокупља (ВИДЕО)

Чика Цоле, како га сви знају, јутро дочекује уз цвркут птица. Као и многи Прокупчани старог кова, љубав из младости према птицама и голубовима прати га читавог живота. Посебно истиче ретке врсте. Попут басата! Каже да је то скупа птица, настаје укрштањем штиглића и канаринца, што је тешко извести.

За птице које је чувао почео је да израђује кавезе, љубав према дрвету и оно што од њега направи својим рукама, прерасло је у хоби којим се бави 60 година. Израду је довео до савршенства, иако му је основни алат мала ручна тестерица.

 Живојин Цоцић потврђује да без алата нема заната! Ту је и прецизност! "Свака ова летвица има два угла- један на доле и један кос, и ако она не буде за пола милиметра тачна, не могу да је употребим, морам да је бацим. Ја сам за  кавез некада добијао 250 марака, нисам хтео да га дам. Требало ми је месец дана да га направим," каже он.

Из његове  радионице до сада је изашло неколико стотина кавеза, око 30 бродова и мноштво разних минијатура, које је углавном поклањао. Најдража му је макета Ајфелове куле у коју је уложио сате стрпљивог рада.

Све израђује од дрвета ораха,трешње,шљиве,букве и храста. Данас му је најтеже, каже, доћи до квалитетне тестерице и шпер плоче, која се сада производи само од тополе.

Времена су се каже, променила, па је данас мало оних који чувају птице и долазе код њега по кавез. Оно што се није променило је његова навика да свако јутро започне уз омиљен хоби, којим је преокупиран, често, до касно у ноћ.

ВИДЕО: РТС

Коментара: 0


#   Прокупље   занати   Дрводеља   уметност   птице   Живојин Цоцоћ   Чика Цоле
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима