Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Дуално образовање у Врању и Владичином Хану

rssBookmark and Share

Врање 03.06.2019. РТС, Јужна Србија Инфо

У средњим школама у Врању и Владичином Хану од наредне школске године образоваће се оператери за израду намештаја. То занимање представљено је у Хемијско-технолошкој школи у Врању.

Фото: РТС
Фото: РТС

Некада усмерено, данас дуално образовање. У граду познатом по производњи намештаја, на евиденцији службе за запошљавање нема незапослених са том стручном спремом. Због тога је образовање за та занимања потребно, а ученици током школовања уче и примењују знање у школи и у предузећу.

„Ученици имају прилике да сами себи обезбеде пристојну егзистенцију јер већ у првој години они имају могућност да - управо захваљујући Уредби Владе Републике Србије - зараде, примају пристојну надокнаду од 5.200 динара”, Небојша Станковић, директор Хемијско-технолошке школе у Врању."

За рад у производњи намештаја у Врању школоваће се тридесеторо ученика. Хемијско-технолошка школа сарађује са неколико компанија у граду.

„Симпо ће за пар година бити једна освежена фирма, освежена у погледу савремене технологије. Ми планирамо реконструкцију свих фабрика, тако да ће ови млади људи који се буду одлучили да дођу, они ће доћи у хале које ће бити сасвим другачије за пар година”, каже Иван Илић, извршни директор производње „Симпа”.

И у Владичином Хану постоји интересовање за шумарство и обрада дрвета. У првом и другом разреду ученици Техничке школе учиће о изради намештаја, у трећем се опредељују за столара, тапетара или лакирера.

„То је пре свега на захтев предузетника из Владичиног Хана”, каже Слађан Ђорђевић, директор Техничке школе у Владичином Хану, „осетила се потреба за образовним профилом у том подручју, пошто имамо неколико предузећа која се баве прерадом дрвета.”

„Привредна комора је донела одлуку да лиценцира инструкторе који ће бити ту присутни на практичној настави, на машинама”, објашњава Горан Јовић, директор Привредне коморе за Јабланички и Пчињски округ. „Једноставно ће усмеравати ту децу, те ученике како да буде безбедно.”

Од 1. септембра ове године примењиваће се Закон о дуалном образовању, компаније ученицима плаћају трошкове превоза, топлог оброка, и воде рачуна о заштити на раду.


#   Врање   Симпо   Владичин Хан   Пчињски округ   образовање   Горан Јовић   Привредна комора   Хемијско-технолошка школа   Небојша Станковић   дуално образовање
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима