Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Градоначелница демантује наводе у појединим медијима: Матурантски плес ће бити одржан у Нишу у организацији Града

rssBookmark and Share

18.05.2023. Нишке вести, Јужна Србија Инфо

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски негирала је данас наводе да у Нишу неће бити одржан матурантски плес и да ће због пара бити прекинута традиција матураната. Он ће бити одржан последњег школског дана за матуранте, 23. маја.

Нишки матуранти, Фото: Јужна Србија Инфо архива
Нишки матуранти, Фото: Јужна Србија Инфо архива

„Ми ту традицију не прекидамо. Наши матуранти ће плесати на један специфичан начин, уз одређени перформанс, јер желимо да поруком коју ће они у уторак послати да одамо и одређену врсту пијетета према малишанима који су недавно страдали у Београду“, казала је Сотировски.

Она је додала да на уцене никада није пристајала, па неће ни овог пута.

„Ја не пристајем на све уцене оних који сматрају себе ауторима, лиценцираним кућама. Град Ниш има довољно капацитета да сам организује плес матураната. То ћемо урадити заједно са свих 18 средњих школа, актив директора је то поздравио“, додала је она.

Манифестација под називом „„European Quadrille Dance Festival“ или Матурантски Плес у Србији је почела 2005. године а први град који се прикључио овом пројекту Плесног Савеза Словеније био је град Краљево, највећом заслугом њиховог братског града Марибора. После Краљева 2006. год. прикључио се и Ниш, од 2007. год. и многи други градови: Јагодина, Зрењанин, Београд, Нови Сад, Панчево, Крагујевац, Смедерево, Пирот, Зајечар, Неготин, Крушевац, Трстеник, Ћуприја, Вршац, Алибунар, Кикинда, Лапово, Свилајнац, Врање, Прокупље, Нови Пазар, Бела Црква, Прибој, Нова Варош, Сјеница , Ужице, Врњачка Бања, Горњи Милановац, Бајина Башта итд.

Сви матуранти плешу исту кореографију, уз музику Јохана Страуша „Слепи миш“, а музика се најчешће емитује преко сателитског радија и сви европски градови плешу у исто време тачно у подне (12:00).

„На основу тога обарамо заједно и Гинисов рекорд као највећи симултани плес у свету. Рекорд који је оборен још 2011. год. износи 33.202 плесача“, саопштили су организатори.

Европа ће плесати сутра, 19. маја, а у паради учествује 21 град у Словенији, 4 у Словачкој, један из Мађарске, из Чешке, из Црне Горе два града и у Србији 14 градова.


#
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима