Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Градска стамбена агенција: Комисија за спровођење конкурса за куповину станова у "Мајкаовског" поступала на основу Закона и Правилника

rssBookmark and Share

Ниш 23.09.2021. Јужна Србија Инфо

Сваки грађанин Ниша имао је пуно право да конкурише за ове станове као вид стамбене подршке уколико испуњава услове конкурса, а било какав другачији став с тим у вези, представљао би дискриминацију грађана и ускраћивање на закону заснованих права, пише у делу саопштења Градске стамбене агенције, поводом навода у јавости о "неправилности" на ранг листи.

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

Саопштење преносимо целости..

На основу навода изречених у јавности у вези Конкурса за куповину станова у ул. Мајаковског у Нишу, ЈП „Градска стамбена агенција“ Ниш издаје саопштење, ради уклањања било какве сумње у поступак спровођења Конкурса. Ово је четврти по реду конкурс који ЈП „Градска стамбена агенција“ Ниш спроводи у последњих 13 година за станове на истој локацији.

У складу са одредбама члана 97. Закона о становању и одржавању зграда, утврђена је продајна цена станова: према обрачунатим трошковима изградње продајна цена станова је 88.769,85 дин/м2 без ПДВ-а, односно 97.646,83 дин/м2 са ПДВ-м, или прерачунато на средњи курс на дан 01.02.2021. године, износи 755,00 еура/м2 без ПДВ-а, односно 830,50 еура /м2 са ПДВ-ом, чиме демантујемо неистине појединих медија да се ради о „додели“ станова, јер се искључиво ради о куповини станова по наведеним ценама.

На конкурс су могла да се пријаве лица која испуњавају одређене услове, а пре свега, да подносилац пријаве на конкурс и чланови његовог породичног домаћинаства на територији Републике Србије немају стан или кућу у својини, односно немају стан одговарајућег стандарда у смислу Закона о становању и одржавању зграда и да имају пребивалиште на територији Града Ниша у непрекидном трајању од најмање једне године закључно са даном подношења пријаве на конкурс.

Конкурс је спроведен у свему према Правилнику о условима и начину учешћа у поступку купопродаје станова на локацији у ул. Мајаковског који је донет на основу Закона о становању и одржавању зграда.

Бодовање поднетих пријава за куповину станова извршила је Комисија за спровођење конкурса у складу са наведеним Законом и Правилником, као и на основу Правилника о мерилима за утврђивање реда првенства за доделу стамбене подршке. Из назива овог Правилника, јасно је са нису у питању тзв „социјални станови“, нити су то станови за социјалне случајеве.

Комисија за спровођење конкурса у свом раду се руководила и поступала искључиво на основу поменутог Закона и Правилника, односно, никако се није могла руководити тешким животним причама сваког понаособ, и није могла да сачињава ранг листе у зависности од тога ко је болеснији и ко има тежу животну причу, већ према свим подносиоцима пријава на исти начин и у складу са законом.

Такође, Комисија није могла да забрани било коме ко испуњава услове конкурса да конкурише за куповину ових станова, а по основу тога да ли је неко радник у приватном предузећу или државној управи, здравству, полицији, војсци и сл.,или да ли је неко радник у фабрици или је лекар, инжењер, професор и слично, или по основу тога да ли је подносилац пријаве или његов рођак на некој руководећој функцији, под условом да укупни приходи породичног домаћинства не прелазе границе максималних прихода прописане одредбама члана 91. Закона о становању и одржавању зграда, о чему је Комисија водила рачуна. Сваки грађанин Ниша имао је пуно право да конкурише за ове станове као вид стамбене подршке уколико испуњава услове конкурса, а било какав другачији став с тим у вези, представљао би дискриминацију грађана и ускраћивање на закону заснованих права.

Због изузетног интересовања грађана за ове станове према писањима у медијима ових дана, може се закључити да су потребе грађана за становима велике, па ће се ЈП „Градска стамбена агенција“ Ниш у даљем периоду потрудити да сагради још станова на другим локацијама како би помогла у решавању стамбених потреба и пружила стамбену подршку не само путем куповине, већ и путем закупа свим грађанима Ниша којима је то потребно.


#   Ниш   конкурс   Градска стамбена агенција   Улица Мајаковског   сзанови
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима