Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Хероји данашњице у Нишу: Дан медицинских сестара и техничара

rssBookmark and Share

Ниш 12.05.2020. В.П. Јужна Србија Инфо

Уместо захвалница и повеља свима који раде у здравству у читавој Србији највећи знак захвалности и показатељ, да готово десетонедељна борба за живот и здравље сваког пацијента, није била узалудна, јесу аплаузи...

Хероји данашњице у Нишу: Дан медицинских сестара и техничара

Ништа више није исто и за разлику од претходних година, када на „Међународни дан медициснких сестара и техничара“, КЦ Ниш, због пожртвовања у раду и обављању дужности, запосленима који су те године, изабрани „као најбољи“, додељује захвалнице, чији је почетак обележила борба за живот, на глобалном нивоу овај веома важан дан за све медицинаре ове здравствене установе обележен је другачије.

Уместо захвалница и повеља, свима који раде у здравству у читавој Србији, како кажу, највећи знак захвалности и показатељ, да готово десетонедељна борба за живот и здравље  сваког пацијента, није била узалудна, јесу аплаузи, којим су им грађани, сваке вечери у 20 часова, пружали подршку и исказивали поштовање за све оно што чине у црвеним и зеленим Ковид зонама, где се неретко водила брутална битка за сваки удах пацијената.

С тим у вези, а пре свега, како би подржали једни друге, целокупно медицинско особље, сестре, техничари, помоћно особље, а којима су се придружили и многи чланови Управе нишког Клиничког центра, громогласним аплаузом испред улаза у нову зграду Клиничког центра Ниш и пуштањем шарених балона, послали су, истичу, поруку свим својим колегама, али и грађанима наше земље: „Ми смо још увек ту и борба није завршена, ми као тим морамо да победимо, а ви сви да чувате једни друге, па и нас“.

Како је Ниш, проглашен као једно од најјачих жаришта у Србији, те је од почетка епидемије до данас, у нишком Клиничком центру хоспитализовано и збринуто преко 2 200 пацијената,  а да су тријажни тимови Клинике за инфективне болести КЦ Ниш, сагледали преко 3 500 пацијената из читавог региона, први човек ове установе, истиче да је поносан на све запослене који су се све време борили и учинили све, да здравствени систем југа и југоистока земље, „остане на ногама“.

“Аплаузи које смо данима, током вечерњих сати могли да чујемо, осмех на њиховим лицима, иако знају да рат против невидљивог непријатеља и даље траје, елан и жеља свих њих да и сада, али и у тренуцима када, готово да нисмо имали где да сместимо пацијенте који су долазили из свих здравствених установа које гравитирају ка нама, то је знак да су сви ти људи заслужили да поносно носе своје беле униформе и да поносно стоје уз све своје колеге, које се већ три месеца боре са корона вирусом”, каже професор др Зоран Радовановић, генерални директор КЦ Ниш. 

“Све ове људе ћемо, не само данас, на њихов „празник“, већ и надаље, сви ми другачије гледати, јер више ништа неће бити исто, а држава и ми као руководство смо већ и тек ћемо показати да знамо да ценимо све оне, који су били „у првим редовима“, додао је Радовановић.   

Свакако су, све време, осим читаве Управе КЦ Ниш, крај својих људи, биле све главне и одговорне сестре, многе од њих су биле и координатори Ковид објеката у склопу КЦ Ниш.  Сви они, ову борбу, доживели су на свој начин-

“Ми се бринемо, патимо, волимо, боримо се, ишчекујемо, надамо се….Трчимо испред смрти, вечито подигнутих штитова и ослушкујемо сваки трептај, сваки откуцај срца, сваки јаук, сваки позив. Можда звучи као клише, али сви који се бавимо овим послом и који волимо овај посао, страхујемо да ће нас смрт престићи и лукаво однети живот над којим стрепимо, за који се боримо”, каже Гордана Драгошев, главна сестра КЦ Ниш. 

“Храбрили смо се међу собом и покретали једни друге. Свако на свој начин. Мене лично је, храбрила реченица “Све ће ово једнога дана бити јуче”, а којом сам охрабривала и друге и надам се да сам успевала у томе”, додаје она.

Једна од првих кота, како би се то у војном жаргону рекло, била је Клиника за инфективне болести, где су били хоспитализовани први заражени пацијенти.

“Кажу били смо храбри,били смо хероји...Били смо оно, што стварно јесмо, били ту за сваку реч наде, за веру у оздрављење, борили се за сваки живот. Били смо ту и кад је било најтеже и кад није било наде и радовали се сваком одласку кући и недеља за недељом, говорили, још само ова и проћи ће, још само ова...”, емотивно поручује главна сестра Клинике за инфективне болести КЦ Ниш. 

Хала Чаир  ширењем Ковид- 19 вируса и појавом све већег броја оболелих, наједном је постала место стрепње, страха и непознанице. Хала је претворена у привремену Ковид болницу, чијим радом су у почетку координисали запослени нишког Клиничког центра. Међу њима, испред великог тима медицинских сестара и техничара, биле су Жаклина Пајевић и Милица Ђурић, које су се даноноћно трудиле и бринуле да све колеге, али и пацијенти, добију све што је потребно.

“Уз велико ангажовање и тимски рад, успели смо да осмислимо пут црвене и зелене зоне за улазак и излазак болесника, уношење и изношење хране, отпадака, медицинских средстава и свега што је потребно за безбедан смештај и боравак великог броја људи, јер је у само четири дана, на овом месту, хоспитализовано 305 болесника из свих крајева југоисточне Србије”, објашњава Жаклина Пајевић, главна сестра Клинике за гастроентерологију.

“Притисак на нас је био огроман, људи су у почетку били уплашени, забринути за породице, као и сви ми, наравно, јер многи од нас имамо децу, млађу од 12 година, али без обзира на то, није нам падало на памет да то користимо као разлог да не будемо уз пацијенте. Знали смо да морамо да урадимо праву ствар и да је сада, прави час да покажемо све оно што смо учили и за шта смо се школовали“, појашњава Милица Ђурић, један од помоћника координатора Ковид приврмене болнице у хали „Чаир“.

Нажалост, корона је ушла у Геронтолошке центре. Тај 13. април сви ће памтити, јер је тачно у подне, почео пријем геронтолошких пацијената, који су били потпуно, или делимично зависни од неге других лица, са низом коморбидитета и са средње тешким или тешким клиничким сликама.

Појава епидемије вируса корна, узроковала је велику реорганизацију здравственог система у целој Србији, па и у нишком Клиничком центру. Ова здравствена установа своје деловање, усмерила у два правца: превенцију и сузбијање последица пандемије, али и адекватан третман оболелих, од других незаразних обољења-хируршких и интернистичких. Због тога је Ургентни центар КЦ Ниш, радио у ванредним околностима, скоро па потпуно редовно, а за то су се побринули сви, чије су радсне позиције биле управо ту, на месту где је и у нормалним ситуацијама, „највећа гужва“.

Једна од најбитнијих карика у ланцу, била је и читава санитарна служба нишког Клиничког центра, која је са епидемиолошком службом ове установе, константно бринула о томе, да вирус, којим случајем не продре у медицинске редове, или случајно „побегне“ ван.

Сви они, како кажу и даље стоје „у првим редовима“, опрезни и спремни да укажу помоћ свакоме коме је она потребна и поручују да и даље нема опуштења, али да нема ни помишљања на могуће повлачење. Бар не засада.

Коментара: 0


#   Ниш   Клинички центар Ниш   медицинске сестре   Клиника за инфективне болести   Коронавирус   Дан медицинских сестара
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима