Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У напетој атмосфери између новинара и управе КЦ Ниш, коначно информације о оболелима од короне

rssBookmark and Share

Ниш 02.07.2020. Јужна Србија Инфо

На конференцији за новинаре која је одржана у КЦ Ниш у напетој атмосфери и на инсистирање групе новинара из Ниша, након дужег врмена, саопштено је да је тој установи тренутно хоспитализован 141 пацијент, док су ковид позитивне 74 особе.

Фото: Њ.П. Јужна Србија Инфо
Фото: Њ.П. Јужна Србија Инфо

У Ковид болницама у Врању је 98, од тога 56 позитивних, у Сурдулици 32 хоспитализована, 24 оболелих, а у Лесковцу 66 пацијената.

И поред инситирања, новинари данас нису могли да добију прецизне одговоре на многа питања, а пре свега, колико је људи од ковида преминуло у Нишу.

Уместо бројки добили су упуство да се обрате Републишком кризном штабу.

"КЦ Ниш сваког дана доставља податке РКШ, који је једини надлежан да даје податке те врсте", био је искључив портпарол Клиничког центра Ниш..

На респираторима 5 особа
                               
Што се КЦ Ниш тиче на респиратору је 5 особа које су у критичном стању, 5 детета је такође хоспитализовано, али су сви негативни.
                               
У протекла 24 сата у КЦ Ниш је примљен 31 пацијент, 86 прегледано, а 1 је преминуо.

Стање оболелих здравствених радника
                             
Што се здравствених радника КЦ Ниш тиче оболело је них 20, 13 лекара и 7 сестара. Укупно је до сада било заражено и оздравило 129 здравствених радника.

Како на преглед ако имате симптоме ковида
                           
“Нова реорганизација Ковид болница у КЦ Ниш, подразумева да пацијенти које припмамо иду преко тријажно одељења Клинике за инфективне болести и у зависности од клиничког налаза пацијенти се распоређују у три Ковид болнице”, казао је професор др Горан Станојевић, помоћник директора Клиничког центра Ниш. “То су Клиника за рехабилитацију, Клиника за плућне болести и Клиника за инфективне болести”.
                           
Пацијенти са лакшом клиничком сликом одлазе кући у изолацију на14 дана, а пацијенти са средње и тешком клиничком сликом се смештају у Ковид болнице.
                         
О раду Клинике за инфективне болести говорио је професор др Миодраг Врбић, директор ове клинике.
                         
“Клиника за инфективне болести је од самог почетка епидемије била укључена у целу ову причу и до данас није изашла из ње. У последњих недељу дана  имамо једну колегиницу која је инфицирана и неколико лекара из њеног тима који су у кућној изолацији. Уведене су И мере превазилажења оваквог стања, тако да тренутно имамо подршку четири пулмолога из Клиничког центра, 5 специјалиста инфектолога из осталихздравствених центара, 18 специјализаната што уз наше лекаре превазилази кадровски капацитет који имамо”, истако је професор др Миодраг Врбић.

Шта са пацијентима који нису заражени а треба да се лече
                       
Др Горан Станојевић, се оосврнуо и на лечење пацијената који нису инфицирани ковидом.
                       
“Ургентне пацијенте примамо све време трајања епидемије, али примамо и све пацијенте који захтевају интервенције узроковане су и везане за малигна оболења. Примамо и оне пацијенте код којих би даље одлагање лечења изазвало комликације. У овом моменту у односу на хируршке дисциплине и хируршки третман померене су само процедуре доброћудних оболења, све остало се третира кроз редовне радне активности у све операционе сале укључујући и 15 оперативних сала Новог Клиничког центра”, казао је Станојевић.

Шеф Тријажног одељења Клинике за инфективне болести др Никола Миленковић каже да је стање под контролом.

“Оно што представља проблем је то, што покривамо велики број пацијената који долазе са југа Србије и једино ту врсту оптерећења Клинички центар Ниш, што се тиче епидемиолошке ситуације, има. Остало је све под контролом”, каже Миленковић.

ПСР и серолошки тест
                       
Лекари су објаснили и заблуде око валдиности серолошких тестова.
                       
“Серолошки и ПСР тестови се не искључују већ само допуњавају”, казао је  др Владан Ћосић, заменик генералног директора КЦ Ниш. “Тестом ПСР се директно узрокује брис и директно се доказује вирус, а серолошки тест одређује  антитела након 7 и 15 дана. Зааједно  клинишком сликом и радиографијом се долази до коначне дијагнозе и једно друго не искључује нити може да замени”, казао је Ћосић.
                       
Он је додао да серололошких тестова има више хиљада на лагеру, а ПСР тестирање ради Институт за јавно здравље.
                         
Данас је најављено је да ће информације у вези са ковидом поново почети да се објављују сваког дана у 16 сати, а као новина, обећање су и конференције за новинаре.


#   Ниш   Клинички центар Ниш   новинари   Институт за јавно здравље   медији   Клиника за инфективне болести   Коронавирус
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима