Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

На данашњи дан рођен Никола Тесла: Хидроцентрала „Света Петка” сведочанство о прогресу и људском потенцијалу

rssBookmark and Share

Ниш 10.07.2024. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

На данашњи дан, када обележавамо рођендан Николе Тесле, једног од највећих научника и иноватора у историји, погодно је да се присетимо значајних догађаја који су допринели развоју енергетике у Србији. Један од таквих догађаја је пуштање у рад хидроцентрале „Света Петка” на Нишави крајем септембра 1908. године.

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

Историјски контекст

Хидроцентрала „Света Петка” је отворена 13 година након прве хидроелектране на Нијагари, и представљала је значајан корак напред за Краљевину Србију. У време када је електрична енергија била новина и луксуз, овај пројекат је поставио темеље за будући развој индустрије и свакодневног живота у Србији. Њено отварање је било симбол модернизације и технолошког напретка, а то је био тренутак када су Србија и њени људи направили значајан искорак ка савременом свету.

Технолошки подвиг

Хидроцентрала је имала три агрегата укупне снаге 900 КВА, које је испоручио „Сцхуцкерт Wерке” из Беча. Ова опрема је била врхунац технолошког развоја тог времена. Далековод до Ниша, дуг 23 километра, био је под напоном од 7,5 КВА, што је представљало значајан технички изазов и успех за тадашње инжењере и раднике.

Прва сијалица која је засветлела на Тргу краља Милана симболизовала је почетак нове ере. Електрична енергија је прво употребљена за осветљење кафана, занатских радњи и дућана, што је радикално променило свакодневни живот и рад људи у Нишу.

Социјално-економски утицај

Увођење електричне енергије у Ниш и околину имало је огроман утицај на социјално-економски развој региона. Први киловати су стигли у познате нишке кафане и занатске радње, а лампе на гас су брзо постале део прошлости. Ова промена је довела до повећања продуктивности и побољшања квалитета живота.

Прва породична кућа која је прикључена на електричну мрежу била је кућа Михајла Поповића у данашњој Обреновићевој улици. Овај кројач је био један од предводника промена, пружајући пример другима како нова технологија може бити интегрисана у свакодневни живот и пословање.

Културни аспекти

 

Фото: Shutterstock.com/vkilikov, ilustracija
Фото: Shutterstock.com/vkilikov, ilustracija

 

Интересантан аспект ове приче је и културна повезаност мештана Сићева са Николом Теслом. Мештани су сакупљали новац да помогну Тесли у тренуцима финансијске оскудице, и деценијама су се поносили тиме што су га сматрали својим „усвојеним сином”. Овај чин показује колико су људи из тог краја ценили и поштовали Теслин рад и допринос.

Закључак

Хидроцентрала „Света Петка” и даље ради и снабдева енергетски систем Србије, што сведочи о њеном квалитету и значају. Овај историјски пројекат није само технолошко достигнуће, већ и симбол људске упорности, иновације и заједништва. Данас, када славимо рођендан Николе Тесле, имамо прилику да се присетимо и других великана и достигнућа која су обликовала нашу историју и поставила темеље за светлу будућност.

Хидроцентрала „Света Петка” је живи доказ да је Србија, чак и у раним 1900-тим, била на челу технолошких и друштвених промена, захваљујући визији и напору људи који су веровали у бољу будућност.


#   Ниш   Сићево   Никола Тесла   Света Петка хидоцентрала
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима