Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Хуманитарни сервис „Однеси“ – Донирај, рециклирај, упосли!

rssBookmark and Share

Ниш 11.11.2021. Јужна Србија Инфо

Хуманитарни сервис „Однеси“, који је покренуо Синдикат сакупљача секундарних сировина у оквиру пројекта „Предузеће, а не смеће“, већ неколико месеци функционише на територији Ниша.

Хуманитарни сервис „Однеси“ – Донирај, рециклирај, упосли!

Основна идеја је да грађани, путем апликације „Однеси“, сајта odnesi.co или кол центра, резервишу свој термин и донирају непотребне ствари које је могуће рециклирати или које се могу још користити.

Путем овог сервиса грађани могу да донирају различите ствари, али је неопходно да у апликацији наведу које тачно ствари донирају и у коју сврху. Прецизно навођење је за запослене у сервису од изузетне важности, како би могли да одреде број радника који је неопходан и време које је потребно да се ствари одвезу. Поред донирања рециклажног отпада, грађани имају могућност да помогну и људима из угрожених категорија. Примера ради, уколико имају вишак гардеробе коју не могу или не желе више да користе, путем сервиса могу да је поклоне, али је услов да уз то донирају и бар један предмет који је могуће рециклирати, као што су електрични шпорет, фрижидер или други мањи или већи предмети из категорије ЕЕ отпада. Све дониране ствари се одвозе у магацин, где се ради селекција, а затим се проследјују корисницима којима су те ствари заиста неопходне.

Такође, апликација нуди и могућност ангажовања радника из угрожених категорија, уз одређену накнаду по договору. Ова услуга је пре свега намењена људима који желе да очисте своје двориште, подрум или су им потребни радници за било који сличан физички посао, укључујући и селидбу.

Учесници у пројекту објаснили су да је заправо фокус на људима. Према њиховим речима, веома је важно правилно одлагање отпада и чување животне средине и то јесте један од циљева Хуманитарног сервиса „Однеси“, али је подједнако важно и то што сакупљачи секундарних сировина могу да раде у сигурним условима и што сервис пружа могућност да грађани помажу једни друге. Донирањем рециклажног отпада, грађани помажу својој околини и сакупљачима секундарних сировина, а донирањем ствари другима на коришћење помажу свим људима из угрожених категорија.

Поред наведених функција, путем апликације правна лица могу да донирају храну пред истеком рока која ће такође бити преусмерена на људе из угрожених категорија. Сва заинтересована правна лица могу да контактирају сервис и донирају намирнице, пиће, готова јела и слично и тако помогну својим суграђанима.

Апликацију „Однеси“ грађани могу наћи на Гугл Плеј-у и Апп Стор-у. Поред тога, термин могу да закажу и путем сајта однеси.цо или на број телефона 063/87-93-499. Сервис је тренутно доступан само на територији Ниша, а у плану је да ускоро буде одржана промоција пројекта и у Пироту.

Пројекат „Предузеће, а не смеће“ реализује се у оквиру програма „Сwисс ПРО“, који подржава Влада Швајцарске у сарадњи са Владом Србије, а спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у партнерству са Сталном конференцијом градова и општина (СКГО).


#   Ниш   рециклажа   Гугл   Хуманитарни сервис Донеси
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима