Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

И најчистија општина у Србији има проблем са дивљим депонијама: Чишћење Сокобање

rssBookmark and Share

Сокобања 18.10.2019. Јужна Србија Инфо

Свако сокобањско село у просеку има по четири дивље депоније, резултати су пописа који је спровело Сокобањско еколошко друштво. Они кажу да је ситуација лоша, што су и очекивали, јер су лоцирали укупно 103 дивље депоније и унели их у географски информациони систем, који су формирали.

Фото: СЕД
Фото: СЕД

По првобитном плану требало је да се попишу само депоније које угрожавају водотокове и изворишта, али су пописали све до којих су могли да дођу. У томе су им помогли и нови сарадници, мештани из села које су обилазили.

Посао је завршен чишћењем излетишта Лептерија, где им се придружило више од 60 људи, љубитеља природе, међу којима је било доста младих и породица са децом.

„Одабрали смо потез Лептерија–Подграђе, јер је једно од најпопуларнијих сокобањских излетишта. Кроз њега пролази река Моравица и ту се скупља отпад из свих села узводно од Сокобање. Желели смо да на тај начин очистимо отпад из више сеоских месних заједница, али и излетиште које посећује много туриста. Стање је било доста лоше, али не због комуналне хигијене, јер су канте за смеће биле испражњене и није било много отпада који бацају туристи. Међутим, било је много смећа које је река донела током већег водостаја, па је то остало у грању поред реке. Нарочито је тако у кањону Подграђе испод Сокограда, који је прелеп и врло занимљив за туристе, а сада им је и доступан јер је водостај низак“, каже Владан Димитријевић из Сокобањског еколошког друштва.

Према његовим речима, коначно решење за чисту Лептерију и остала сокобањска излетишта и села био би организован извоз отпада, а затим чишћење свих дивљих депонија и кажњавање оних који праве нове.

Приликом пописивања дивљих депонија, чланови Сокобањског еколошког друштва пронашли су бројне сараднике међу мештанима села.

„Разговарали смо са више од 90 људи и већина њих су наши потенцијални сарадници. То су људи који имају свест о правилном уклањању отпада, потреби да се организује извоз смећа из њихових села и спремни су да то подрже у својим месним заједницама“, каже Димитријевић.

Током разговора са мештанима, дефинисали су три начина за правилно одлагање смећа када за то не постоје услови. Један је спаљивање, што није еколошки прихватљиво, али је боље од бацања у шуму или реку. Други начин је сакупљање смећа у џакове и одвожење до контејнера у Сокобањи, док је трећи начин избацивање на градску депонију, која није права депонија, већ сметлиште, наглашава Димитријевић.

„Постоји уредба Владе према којој у 2020. години треба да се изврши рекултивација и санација постојеће депоније. Уз то би требало да се направи и претоварна станица Књажевац, где би се наше смеће извозило, па би одатле ишло на регионалну депонију у Пироту. Међутим, према сазнањима до којих смо дошли, у Књажевцу се још увек не ради на тој претоварној рампи, и била би веома лоша вест ако се то не уради, јер би дошло до нагомилавања новог отпада“, закључује Владан Димитријевић.

Коментара: 0


#   Сокобања   екологија   дивља депонија   Владан Димитријевић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима