Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Инфомације се мењају из часа у час: Нова правила за онлајн наставу - тестирање деце само уз сагласност родитеља

Bookmark and Share

16.09.2021. Танјуг, РТС, Јужна Србија

Министар просвете Бранко Ружић изјавио је да је донета одлука по којој одељења са 16 ученика и мање прелазе на онлајн наставу уколико се у том одељењу појаве три случаја заразе коронавирусом.

Фото: РТС screenshot
Фото: РТС screenshot

Одељење са више од 16 ђака, у којем се појаве два заражена ученика, дели се на две групе и прелази на комбиновани модел наставе, а уколико се у тим групама појави више од троје заражених, група прелази на онлајн наставу.

Ружић је рекао да је таква одлука донета данас, на састанку са представницима Института "Батут", да је систем мало иновиран, те да очекује да ће то дати резултате.

Министар је још једном апеловао на личну одговорност свих и позвао грађане на вакцинацију.

Није образовни систем тај који изазива трансмисију коронавируса, нагласио је Ружић, и зато не треба дискриминисати школе а да се не води рачуна о ономе шта се дешава ван њих.

Министар је рекао да још увек није алармантна ситуација у школама, када је реч о броју заражене деце, јер не прелази 0,54 одсто, а код запослених не прелази 1,2 одсто.

"Ако не дођемо до 70 и 75 одсто вакцинисаних, вртећемо се укруг. Крајње је време да се неке ствари пресеку", рекао је Ружић.

Како је рекао, важно је да се већ на следећој седници Кризног штаба, у складу са препорукама лекара, донесу и неке друге мере које ће релаксирати ове негативне ефекте повећаног броја заражених због годишњих одмора.

Каже да је до уторка било 4.400 заражене деце у школама, што је 0,54 одсто, што није само у једној школи или одељења.

"Нема алармантне ситуације", нагласио је Ружић додајући да у школском систему има 1,1 милион деце.

Каже да је данас донета одлука за репер који би требало да буде критеријум на нивоу локалне самоуправе, који се тиче школа, јесте да граница буде 1,5 одсто заражене школске деце, а четири код наставног и ваннаставног особља.

О оправдањима за изостанке 

На питање како коментарише то што су поједини директори најавили да ће тражити оправдање и ако једно дете изостане са наставе, министар је рекао да се неоправдано одсуство са наставе сматра прекршајем и да је законом дефинисана одговорност родитеља да обавесте о изостанку деце, као и да директор може да дефинише нека правила када је изостанак један или два дана уз јасно образложење родитеља, док за све остало мора да постоји налаз лекара.

То што су најавили поједини директори – проверићемо, казао је Ружић.

Истиче да је циљ да настава функционише на редован начин, као и да сматра да они који су вакцинисани не треба да буду дискриминисани, због чега је у току и припрема увођење ковид сертификата.

Тестирање деце у школи било би само уз сагласност родитеља

Министар је рекао да би тестирање деце у школама могло да се ради само уз сагласност родитеља или законских старатеља, али да то још није могуће урадити, јер постоји отпор родитеља.

На питање новинара, у Железницама Србије, да је најављена могућност тестирања деце у школама, Ружић је рекао да се више о томе говорило хипотетички, као и да је то питање покренуто на Кризном штабу.

Казао је да то још није могуће урадити, јер је видео да има много отпора родитеља на друштвеним мрежама и нагласио да би то свакако било само уз сагласност родитеља или старатеља, као и да би томе претходило праћење евентуалних симптома и мерење температуре.

"Данас је био састанак са ‘Батутом’ и иновирали смо мало систем и рекао бих да ће то дати резултате. Рекли смо и пре да је модел семафора подложан променама, у складу са ситуацијом у локалним самоуправама", навео је Ружић.


#   школе   Бранко Ружић   Министарство просвете   Коронавирус
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима