Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Наредне недеље у шест локалних самоуправа комбинована настава

rssBookmark and Share

Ниш 29.10.2021. РТС, Јужна Србија Инфо

Министарство просвете саопштило је да се од понедељка комбиновани модел наставе примењује у средњим школама у шест локалних самоуправа.

Фото: РТС screenshot
Фото: РТС screenshot

Тим за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школа донео је одлуку да се други модел организације образовно-васпитног рада, односно, комбинована настава од понедељка, 1. новембра, примењује у средњим школама на територији шест локалних самоуправа: Велико Градиште, Врњачка Бања, Београд, Кула, Ниш и Шабац.

Други модел наставе подразумева да се образовно-васпитни процес организује комбиновањем непосредне наставе и наставе на даљину, а одељења су подељена у групе.

Пре доношења одлуке, за сваку локалну самоуправу разматрани су општа епидемијска ситуација, подаци из надзора о оболевању од ковида 19 код ученика и наставника, као и подаци о утврђеним кластерима оболелих, односно броју одељења и група које су прешле на други и/или трећи модел наставе услед оболевања ученика.

У свим осталим основним и средњим школама у Србији се примењује први модел организације образовно-васпитног рада који подразумева непосредну наставу у школама.

Према подацима из надзора преузетим из електронског система "Сервис јавног здравља", које је Министарству просвете, науке и технолошког развоја доставио Институт за јавно здравље "Милан Јовановић Батут", у недељи од 21. до 28. октобра број оболеле деце школског узраста од 6 до 18 година је био 4.388 (0,57 одсто).

У основним и средњим школама на територији Републике Србије укупно су 102 (0,25 одсто) одељењa (16 и мање ученика), због најмање три случаја инфекције ученика у одељењу, променила начин организације рада и са непосредног рада прешла на онлајн наставу у последњих 10 календарских дана.

Укупно је 998 (2,45 одсто) одељења (17 и више ученика), због најмање два случаја инфекције ученика у одељењу, променило начин организације рада и прешло са непосредног на комбиновани модел у последњих 10 календарских дана и 143 (0,35 одсто) групе су из комбинованог модела наставе прешле на онлајн (појава три случаја инфекције ученика) у последњих 10 календарских дана.

Министар просвете Бранко Ружић рекао је за РТС да ситуација у образовном систему није алармантна. Истиче да за сада није одлучено да се пређе на онлајн наставу и да ће продужетак јесењег распуста бити разматран на седници Кризног штаба почетком наредне недеље.   


#   Ниш   школе   Институт за јавно здравље   настава   Бранко Ружић   Министарство просвете   Коронавирус
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима