Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Истраживање - Зашто људи одлазе из Србије?

Bookmark and Share

14.10.2018.

Више од петине грађана или 22 одсто потенцијално жели да се исели из Србије, показује истраживање "Зашто људи желе да оду из Србије" које је "Србија 21" спровела током јуна и јула ове године на узорку од хиљаду пунолетних грађана.

Истраживање - Зашто људи одлазе из Србије?

Проблем масовног исељавања људи није само проблем Србије, земаља региона већ и дела земаља Источне Европе, каже Иван Андрић, један од оснивача организације "Србија 21".

"Важно је да схватимо а то показују и искуства наших суседа да тај проблем неће нестати нашим приближавањем и уласком у Европску унију већ да ће се број оних који одлазе само повећати. Да би људи остајали важно је да квалитет живота из Западне Европе успоставимо у нашој земљи", нагласио је Андрић.

Анализирајући резултате истраживања он је подсетио да се из Србије констатно исељавају људи који су били спремни да прихвате ризик новог почетка у непознатој средини.

"Они који ризикују су људи који су отворени за иновације и они увек и у сваком друштву вуку напред", подсетио је Андрић.

За социјалног психолога и професорку на Факултету за медије и комуникације Јасни Милошевић Поповић основни разлози због којих људи не виде будућност у Србији су лош животни стандард, корупција, немогућност да се до запослења дође без протекције.

"Останак овде је што би рекли млади оут, лузерски. Оно што би их задржало је да могу да управљају својом каријером", навела је Милошевић Поповић.

Деведесетих година су, каже, одлазили високо образовани а сада је та демографска слика шира и односи се и на друге категорије друштва.

Члан Фискалног савета Владимир Вучковић објаснио је да је за останак људи у Србији потребно, не само обезбедити новац већ и створити позитиван осећај да се ствари у друштву крећу на боље.

Циљеви СРБИЈА 21 везани су за модернизацију Србије, одрживу интеграцију земље у ЕУ, као и развој реформских политика, правних, економских, технолошких, културних и других иновација и праваца развоја који ће олакшати трансформацију Србију у заједницу способну да опстане и напредује у условима убрзаних локалних, регионалних и глобалних промена и изазова у периоду од 2020. до 2050. године

Коментара: 0


#   Србија   демографија   Иван Андрић   стандард   емиграција   Владимир Вучковић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима