Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Изложба о доласку руских добровољаца у Србију

rssBookmark and Share

Ниш 26.10.2021. Јужна Србија Инфо

Данас је у Павиљону у Тврђави отворена је изложба „Повратак генерала: 145 година од доласка руских добровољаца у Србију“, аутора проф. др Алексеја Тимофејева.

Изложба о доласку руских добровољаца у Србију

Изложба приказује заједничку српско-руску историју и каква је била улога руских добровољаца у ослобађању Србије од Османског царства у српско-турским ратовима у другој половини 19. века после којих је уследило и признавање српске независности на Берлинском конгресу.

Било би веома корисно да изложбу посете ђаци, јер сам сигурна да ће пронаћи оне занимљивости којих можда нема у уџбеницима и где ће моћи да сазнају више о пуковнику Рајевском по коме је Л.Н. Толстој створио лик Вронског, рекла је градоначелница Ниша Драгана Сотировски отварајући изложбу.

Са Амабасадом Руске Федерације и Руским домом у Београду радићемо на обележавању и заштити споменика који  сведоче о историјској и братској повезаности наша два народа и наших држава, истакла је она.

Изложба садржи илустрације, фотографије, карте, документа из личне архиве генерала М. Г. Черњајева, предводника руског добровољачког покрета,  која се чувају у Одељењу писаних извора  Државног историјског музеја у Москви.

Организатори изложбе су Град Ниш, Галерија савремене ликовне уметности, Народни музеј у Нишу у сарадњи са Амбасадом Руске Федерације и Руским домом у Београду, као и Министарством културе Руске Федерације.

Отварању изложбе присуствовали су председник Скупштине града Бобан Џунић, градски већник Ненад Станковић, чланови руководстава градских општина, представници Српско-руског хуманитарног центра и чланови Удржења српско-руског пријатељства у Нишу.


#   Ниш   изложба   Драгана Сотировски   тврђава   Русија   добровољци   фотографије   Павиљон у Тврђави
#GradonacelnicaN @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима