Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Izložba o dolasku ruskih dobrovoljaca u Srbiju

rssBookmark and Share

Niš 26.10.2021. Južna Srbija Info

Danas je u Paviljonu u Tvrđavi otvorena je izložba „Povratak generala: 145 godina od dolaska ruskih dobrovoljaca u Srbiju“, autora prof. dr Alekseja Timofejeva.

Izložba o dolasku ruskih dobrovoljaca u Srbiju

Izložba prikazuje zajedničku srpsko-rusku istoriju i kakva je bila uloga ruskih dobrovoljaca u oslobađanju Srbije od Osmanskog carstva u srpsko-turskim ratovima u drugoj polovini 19. veka posle kojih je usledilo i priznavanje srpske nezavisnosti na Berlinskom kongresu.

Bilo bi veoma korisno da izložbu posete đaci, jer sam sigurna da će pronaći one zanimljivosti kojih možda nema u udžbenicima i gde će moći da saznaju više o pukovniku Rajevskom po kome je L.N. Tolstoj stvorio lik Vronskog, rekla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski otvarajući izložbu.

Sa Amabasadom Ruske Federacije i Ruskim domom u Beogradu radićemo na obeležavanju i zaštiti spomenika koji  svedoče o istorijskoj i bratskoj povezanosti naša dva naroda i naših država, istakla je ona.

Izložba sadrži ilustracije, fotografije, karte, dokumenta iz lične arhive generala M. G. Černjajeva, predvodnika ruskog dobrovoljačkog pokreta,  koja se čuvaju u Odeljenju pisanih izvora  Državnog istorijskog muzeja u Moskvi.

Organizatori izložbe su Grad Niš, Galerija savremene likovne umetnosti, Narodni muzej u Nišu u saradnji sa Ambasadom Ruske Federacije i Ruskim domom u Beogradu, kao i Ministarstvom kulture Ruske Federacije.

Otvaranju izložbe prisustvovali su predsednik Skupštine grada Boban Džunić, gradski većnik Nenad Stanković, članovi rukovodstava gradskih opština, predstavnici Srpsko-ruskog humanitarnog centra i članovi Udrženja srpsko-ruskog prijateljstva u Nišu.

Komentara: 0


#   Niš   izložba   Dragana Sotirovski   tvrđava   Rusija   dobrovoljci   Paviljon u Tvrđavi
#GradonacelnicaN @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima