Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Sotirovski: Da, bila sam i u Rusiji i Briselu jer glas o Nišu treba da se čuje

rssBookmark and Share

Niš 06.07.2022. Z.Stojnić. Južna Srbija Info

Povodom navoda u javnosti o boravku gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski u Briselu i sedištu Kurske oblati u Rusiji u „isto vreme“, a u cilju informisanja javnosti, redakcija Južne Srbije Info je kontaktira gradonačelnicu da pojasni informacije koje su prethodnih dana plasirali pojedini mediji.

Sotirovski: Da, bila sam i u Rusiji i Briselu jer glas o Nišu treba da se čuje

U direktnom telefonskom razgovoru, zatekli smo je u glavnom gradu Belgije, Briselu, sedištu Evropske unije u kome boravi već nekoliko dana, jer je predsedavajuća sednicama Zajedničkog konsultativnog odbora Komiteta regiona Evropske unije i Repulike Srbije.

Prema njenim rečima i dokazima, koje je poslala našoj redkaciji, na poziv Kurske oblasti boravila je u Kursku od 24. do 26.juna gde se srela sa brojnim delegacijama iz sveta koje su boravile na Privredno ekonomskom forumu u tom gradu. U Briselu je boravila 27. i 28. juna što potvrđuje našoj redakciji dostavljena kopija avionske karte.

Sotirovski kaže, da je o planiranom putu i zakazanim sastancima u Briselu, a samim tim i nemogućnosti susreta sa Kristoferom Hilom, na vreme obavešten "Klub srpsko američkog prijateljstva" koji je i bio domaćin američkom ambasadoru Hilu u Nišu, a koga je 27. juna, u odsustvu gradončelnice, primila njena zamenica, Dušica Davidović.

Ambasador Hil i gradonačelnica Sotirovski sreli su se iste nedelje tri dana kasnije 30. juna u Ambasadi Amerike u Beogradu na proslavi Dana nezavisnoti SAD što potvrđuju i fotografije na zvaničnim stranicama društvenih mreža gradonačelnice Niša, a što je u tendencioznom novinarskom izveštaju namerno izostavljeno.

Posle toga je otišla u Brisel

Na naše pitanje, zašto još uvek informacije o poseti Kursku na sajtu Grada nema, Sotirovski pojašnjava da će informacija o tome biti objavljena tek po dobijanju zvaničnog dokumenta i potvrde iz Rusije o obnovi bratimljenja Niša i Kurska koga od 2006.godine kada je sporazum potpisan ni jedan gradonačelnik Niša nije posetio.

Neophodno je da se sve naše diplomatske aktivnosti van zemlje ne kose sa stavom resornih ministartava i Vlade RS, naglašava Sotirovski i dodaje, da su pripremni sastanci uoči zvaničnog susreta naše delegacije lokalnih vlasti i predstavnika Komiteta regiona usaglašavani i sa predstavnicima EU i da u takvim situacijama nema improvizacije.

"Evo npr. u Briselu smo nekoliko dana, a objave o tome i dalje nema jer čekamo završetak i susreta na Danu proširenja i zvaničan povratak u Niš", naglašava Sotirovski i dodaje da i najmanja greška ili izjava u takvim susretima mogu da nanesu veliku štetu Srbiji.

Podseća, da je za nedavno potpisivanje sporazuma o saradnji sa Južnim Sinajem u Egiptu bilo neophodno nekoliko meseci rada kako bi se dobila sglasnost Vlade RS i resornog ministartva, a da o tome javnost ništa nije znala.

U odsustvu važnih dnevnih gradskih tema, pojedini novinari često pribegavaju senzacionalizmu, navodi Sotirovskii dodaje, da tako pokušavaju da uruše postignute rezultate aktuelne vlasti na lokalu, ali često ne shvataju da takvim stavom i konstantnim interesovanjem za ponedine lokalne lidere zapravo samo potvrđuju njihovu važnost u političkom i javnom životu Srbije.

"Na tome sam im posebno zahvlana", kaže Dragana Sotirovski gradonačelnica Niša, koja iz Brisela poručuje da za grđane Niša iz sedišta EU narednih dana donosi lepe vesti.


#   Niš   EU   Dragana Sotirovski   Brisel   Rusija   fotografije   Dušica Davidović
#GradonacelnicaN @


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima