Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Јанковић: Стиче се утисак благог олакшања, али нема разлога за оптимизам

rssBookmark and Share

Ниш 18.11.2021. РТС, Јужна Србија Инфо

Заменик директора Универзитетског клиничког центра у Нишу професор Радмило Јанковић каже за РТС да се стиче утисак благог олакшања, али да је далеко од тога да има разлога за оптимизам. Не верујем да ће бројеви пасти до те мере да ће опуштање бити могуће, поручује Јанковић.

Фото: РТС screenshot
Фото: РТС screenshot

Доктор Радмило Јанковић истиче да су тренутно 254 пацијента интубирана и стављена на респиратор, али да је број пацијената у јединицама интензивне неге вишеструко већи, вероватно негде око 1.000.

"Највећи број наших тешких пацијената је на неинвазивним видовима вентилације, таква је ситуација у Нишу. Стиче се утисак благог олакшања, то је далеко од тога да је било какав разлог за оптимизам. Налазимо се у зимском периоду, вирус се преноси капљичним путем, није реално очекивати неко драстично олакшање ситуације", каже Јанковић.

Навео је да смо прошле године имали након Нове године једно олакшање и да је трећи пик имао изглед двогрбе камиле, као и да смо још један удар имали крајем фебруара и онда је март заиста био драматичан.

"Мислим да је реално очекивати да ћемо и током ове зиме имати такву ситуацију. Не верујем да ће бројеви пасти до те мере да ће опуштање бити могуће. Ја мислим да би можда неки мирнији период који нам можда следи, реално је очекивати наредне две до три недеље, искористити за неку бољу стратегију", поручује Јанковић.

"Вакцинација у скромном обиму" 

Истиче да је у медицини увек основни принци да је боље спречити него лечити и да је једина могућност да спречимо ово што нам се дешава да превенирамо, а једина мера коју савремена медицина познаје је вакцинација.

"То је код нас у једном скромном обиму и задржава се, нажалост, на тим бројевима, они нису већи од 44 процента укупне популације", каже Јанковић.

Указао је да је важно да гледамо укупну популацију, јер смо видели да се вирус убрзано шири и међу школском децом, која су била највећи извор заразе.

"Учинило се у неком тренутку, можда опет превише оптимизма, да ће ковид пропуснице довести до експлозије вакцинације међу млађима, то се, нажалост, није десило и нисам превелики оптимиста да ту можемо постићи велике бројке", наводи Јанковић.

"Талас запљуснуо недовољно вакцинисане земље Западне Европе"

Истиче да је један тежак талас запљуснуо недовољно вакцинисане земље Западне Европе.

Наглашава да смо ми на време кренули са бустер дозом. Указао је да нас је нови талас ударио већ крајем лета и тада је у болницама завршавао не мали број људи који су вакцинисани.

"То је некако био подрстек да се о томе размишља и онда смо врло брзо донели одлуку о трећој, бустер дози, па смо наредну одлуку донели да се скрати период примања што је била јако добра одлука", сматра Јанковић.

Истиче да су грађанима скренули пажњу да би код неких вакцина које нису биле довољно ефикасне било добро променити вакцину. "Мислим да нас је доста људи послушало и да је то доста спасило људи", додаје он.

На питање да ли је сада стратегија примање треће дозе и могуће увођење 24-часовних ковид попусница, Јанковић каже да теоретски јесте, али да је то мера која изискује један друштвени консензус који код нас изостаје.

"Имали смо тешке месеце и даље се морамо суочити са тешким заблудама"

"Стратегија је свакако најбоља да имамо повећану вакцинацију, мислим да је она тешко достижна. Заштитићемо велики део становништва трећом, бустер дозом. То се није десило у Западној Европи и они су на граници једне фрустрације", поручује Јанковић.

Истиче да су у тим земљама закаснили са примањем бустер дозе, да смо ми ту брже реаговали, али да смо имали тешке месеце и да се и даље морамо суочити са тешким заблудама.

Напомиње да је ова ситуација највише фруструрајућа за здравствене раднике који скоро две године раде у измењеним условима.

"Здравстени систем и здравствени радници су били практично најјача карака читавог овог ланца неповољног који нам се дашавао. Хоспитализовали смо заиста велики број пацијената, давали терапију најмодернију, све оно што је изашло са довољно доказа да може помоћи. Све је то много скупље него да смо имали већи обим вакцинације сигурно бисмо имали бољу ситуацију", наводи Јанковић.

За крај поновио је да се може десити да вакцинисана особа преноси вирус, али неколико десетина пута мање него невакцинисана.

"Нажалост, нама се у болницама сада налази највише пацијенета који су невакцинисани и доста је младих особа који су изгубили животе у овом таласу управо невакицнисаних", закључио је Јанковић.  


#   Ниш   Клинички центар Ниш   Радмило Јанковић   Коронавирус   Универзитетски клинички центар ниш
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима