Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Још нема темеља „Новог Ниша“

rssBookmark and Share

Бубањски хероји насеље 15.09.2015. ЈугМедиа

Најсавремени стамбено-пословни и универзитетски комплекс „Нови Ниш“ још увек постоји само у пројектима и плановима.

Простор касарне Бубањски хероји
Простор касарне Бубањски хероји

Када ће на простору бивше касарне „Бубањски хероји“ почети његово градња, питање је на које у Нишу још није могуће добити одговор.

Представници америчке компанија „Клин ерт кепитал Србија“ (Clean earth capital Serbia) која је пре скоро четири године године купила земљиште касарне и најавила градњу комплекса, не желе да дају било какве информације за медије већ за сва обавештења новинаре упућују на фејсбук страницу „Novi Niš Project“.

Ова страница садржи доста корисних информација које се односе на изглед будућег стамбено-пословног коплекса (поред оних који се односе и на различита дешавања и концерте у Нишу), али не садржи макар и приближан датум почетка радова.

Компанија „Клин ерт кепитал Србија“ земљиште бивше касарне површине 15 хектара купила је децембра 2011. године за милион и по евра, а осим парама, америчка компанија ову локацију треба да плати и у натури, и то са 21.000 квадрата стамбеног простора. Управо овај стамбени простор град треба да преда Војсци Србије као надокнаду за уступљену локацију.

Компанија „Клин ерт кепитал Србија“ је постављање темеље комплекса, означеног као највећег пројекта у области некретнина на југу Србије, најавила још за средину 2012. године, док је завршетак радова планиран за период од осам до десет година, од дана постављања темеља.

У неколико наврата касније говорило се о скором почетку градње, али најаве нису реализоване.

У последњој изјави датој локалним медијима у Нишу прошлог лета, директор америчке компаније Филип Беј кашњење почетка радова образложио је „комплексносношћу пројекта и припремних радова“.

Беј је тада најавио да ће у првом тромесечју 2015. године године бити изграђено неколико стамбених зграда, куће у низу и зграда за спортски клуб.

Нишлије су међутим сведоци да се на простору некадашње касарне још не граде стамбене зграде и куће, и да чак на том простору има и даље војних објеката.

Начелник Управе за планирање и изградњу Родољуб Михајловић рекао је да не постоје планске и урбанистичке препреке за градњу комплекса на простору бивше касарне „Бубањски хероји“.

„Урбанистички пројекат „Новог Ниша“ који је урадила компанија „Клин ерт кепитал Србија“ раније је усвојен и одобрен, а ове године је усвојен њен захтев за препарцелацију земљишту. Тај захтев је усвојен у року од само пар дана и омогућава изградњу по сегментима“, казао је Михајловић.

Према првобитним најавама америчка компанија би у изградњу „Новог Ниша“ требало да уложи око 60 милиона евра. Планирано је да комплекс садржи савремени бизнис центар, хотел, стамбене објекте површине око 100.000 квадрата, шопинг центар, водени парк, спортске терене, базен, зграду универзитета, студентски дом, луксузне апартмане и болницу.

ЈугМедиа

Коментара: 0


#   инвестиције   изградња   Родољуб Михајловић   Нови Ниш   Бубањски хероји насеље   Clean Earth Capital   урбанизам     студентски дом   стамбене зграде   Шопинг центар
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима