Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Još nema temelja „Novog Niša“

rssBookmark and Share

Niš 15.09.2015. JugMedia

Najsavremeni stambeno-poslovni i univerzitetski kompleks „Novi Niš“ još uvek postoji samo u projektima i planovima.

Prostor kasarne Bubanjski heroji
Prostor kasarne Bubanjski heroji

Kada će na prostoru bivše kasarne „Bubanjski heroji“ početi njegovo gradnja, pitanje je na koje u Nišu još nije moguće dobiti odgovor.

Predstavnici američke kompanija „Klin ert kepital Srbija“ (Clean earth capital Serbia) koja je pre skoro četiri godine godine kupila zemljište kasarne i najavila gradnju kompleksa, ne žele da daju bilo kakve informacije za medije već za sva obaveštenja novinare upućuju na fejsbuk stranicu „Novi Niš Project“.

Ova stranica sadrži dosta korisnih informacija koje se odnose na izgled budućeg stambeno-poslovnog kopleksa (pored onih koji se odnose i na različita dešavanja i koncerte u Nišu), ali ne sadrži makar i približan datum početka radova.

Kompanija „Klin ert kepital Srbija“ zemljište bivše kasarne površine 15 hektara kupila je decembra 2011. godine za milion i po evra, a osim parama, američka kompanija ovu lokaciju treba da plati i u naturi, i to sa 21.000 kvadrata stambenog prostora. Upravo ovaj stambeni prostor grad treba da preda Vojsci Srbije kao nadoknadu za ustupljenu lokaciju.

Kompanija „Klin ert kepital Srbija“ je postavljanje temelje kompleksa, označenog kao najvećeg projekta u oblasti nekretnina na jugu Srbije, najavila još za sredinu 2012. godine, dok je završetak radova planiran za period od osam do deset godina, od dana postavljanja temelja.

U nekoliko navrata kasnije govorilo se o skorom početku gradnje, ali najave nisu realizovane.

U poslednjoj izjavi datoj lokalnim medijima u Nišu prošlog leta, direktor američke kompanije Filip Bej kašnjenje početka radova obrazložio je „kompleksnosnošću projekta i pripremnih radova“.

Bej je tada najavio da će u prvom tromesečju 2015. godine godine biti izgrađeno nekoliko stambenih zgrada, kuće u nizu i zgrada za sportski klub.

Nišlije su međutim svedoci da se na prostoru nekadašnje kasarne još ne grade stambene zgrade i kuće, i da čak na tom prostoru ima i dalje vojnih objekata.

Načelnik Uprave za planiranje i izgradnju Rodoljub Mihajlović rekao je da ne postoje planske i urbanističke prepreke za gradnju kompleksa na prostoru bivše kasarne „Bubanjski heroji“.

„Urbanistički projekat „Novog Niša“ koji je uradila kompanija „Klin ert kepital Srbija“ ranije je usvojen i odobren, a ove godine je usvojen njen zahtev za preparcelaciju zemljištu. Taj zahtev je usvojen u roku od samo par dana i omogućava izgradnju po segmentima“, kazao je Mihajlović.

Prema prvobitnim najavama američka kompanija bi u izgradnju „Novog Niša“ trebalo da uloži oko 60 miliona evra. Planirano je da kompleks sadrži savremeni biznis centar, hotel, stambene objekte površine oko 100.000 kvadrata, šoping centar, vodeni park, sportske terene, bazen, zgradu univerziteta, studentski dom, luksuzne apartmane i bolnicu.

JugMedia

Komentara: 0


#   Niš   investicije   izgradnja   Rodoljub Mihajlović   Novi Niš   Bubanjski heroji naselje   Clean Earth Capital   urbanizam     studentski dom   stambene zgrade   Šoping centar
@


 


[ Dodaj komentar ]