Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Како да израчунате када ће следеће године бити Васкрс

Bookmark and Share

23.04.2022. РТС, Јужна Србија Инфо

Сви знају да Ускрс увек пада у недељу, али многи не знају како се одређује сâм датум највећег хришћанског празника.

Фото: Јужна Србија-РТС
Фото: Јужна Србија-РТС

Много је фактора који учествују у одређивању датума Ускрса, а практично је немогуће написати тачну формулу коју би требало променити.

Одређивање овог датума није ни математичко, ни астрономско, већ црквено питање. 

Основна формула 

Основна „формула“ гласи: Ускрс се слави прве недеље након пуног месеца, који пада на дан пролећне равнодневице или после њега.

Звучи релативно једноставно, али није. Ево зашто.

Црквени пун месец

Пун месец није астрономски пун месец, већ „црквени“ пун месец. Датум црквеног пуног месеца одређује се помоћу тзв. епактних таблица. Епакти означавају броj дана за колико соларна година премашуjе лунарну.

Наиме, још у четвртом веку је договорено да хришћани одреде начин рачунања Ускрса, тако да буде независан од јеврејског соларно-лунарног календара и да увек пада у недељу.

Затим је уведена Александријска метода, која је заснована на епактима израчунатим у складу са деветнаестогодишњим циклусом, који је познат и као Метонов циклус.

У старом jевреjском соларно-лунарном календару година се одређивала као 12 лунарних месеци. Међутим, пошто Месец обиђе пут око Земље за 29 дана, 12 сати, 44 минута и 3,3 секунде, то значи да година у збиру износи само 354 дана. 

Да би се мањак дана у односу на соларну годину надокнадио периодично су се убацивали ванредни месеци, а цео циклус се понављао на сваких 19 година. Тако се и при одређивању Ускрса почела користити таблица, развиjена у 6. веку, са 19 пасхалних датума из коjе се датум Ускрса чита на основу остатка при дељењу са 19.

Индиктион

Монах Дионизије Мали, који је био добар познавалац астрономије и математике, увео је хришћанску еру тако што су године почеле да се броје од Христовог рођења.

Он је објавио и нове ускршње таблице 525. године, познате као Велики индиктион. Таблице су давале датуме Ускрса за циклус од 532 године, и подразумевале су да, по истеку циклуса, треба кренути испочетка.

При њиховом састављању полазило се од претпоставке да је стварање света било 5508. године пре Христа, што је одговарало почетку Првог великог индиктиона.

Индиктион се употребљавао у целом хришћанском свету до 1582. године, када је Западна црква прихватила замену Јулијанског календара Грегоријанским и почела да рачуна Ускрс по свом канонском правилу.

Јулијански календар

Иако није правилно рећи да верници славе Ускрс по Јулијанском, односно Грегоријанском календару, није ни да ови календари немају утицаја.

Дакле, метода за одређивање црквеног пуног месеца заснива се на некоригованом понављању деветнаестогодишњег Метоновог циклуса у комбинацији са Јулијанским календаром.

Фактор Пасха

Будући да је претпоставка да је Тајна вечера заправо била пасхална вечера, о чему постоји више назнака у Библији, у Православној цркви Ускрс се увек слави после Пасхе.

У Римокатоличкој цркви одређивање датума Ускрса није повезано са овим јеврејским празником.

Датуми наредних пет Ускрса

– Године 2023. католици ће Ускрс славити 9. априла, а православци недељу дана касније, баш као и ове године; 

– 2024. године разлика ће бити много већа: католици ће славити васкрсење Исусово 31. марта, а православци 5. маја;

– 2025. године и православци и католици ће славити истог датума – 20. априла;

- 2026. године католици ће славити 5. априла, а православци 12. априла;

- 2027. године католици ће славити Ускрс 28. марта, а православци 2. маја.

Након ових објашњења чини се да је све компликованије, а датум Ускрса најсигурније је проверити баш у црквеном календару.

РТС


#   Јерусалим   Васељенска патријаршија   календар   јулијански календар   Васкрс
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима