Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Како остати на селу са породицом, а радити у граду - демографски проблеми

rssBookmark and Share

Ниш 22.02.2021. Јужна Србија Инфо

"Демографска слика у Нишу и околини није најсјајнија, број новорођене деце у нишком породилишту је мањи, сада је то 3.300 на годишњем нивоу а било је периода када је овај број износио 3500", казала је градоначелница Сотировски.

Како остати на селу са породицом, а радити у граду - демографски проблеми

Министар Радомир Дмитровић нагласио да је демографија проблем свих проблема нашег народа, али и у многим европским земљама.

Стандард, бољи путеви између мањих општина и градова, њихов развој, нова радна места, учешће државе, помоћ породицама са више деце, неке су од мера, којим би држава и локална самоуправа постакла останак младих у селима и приградским насељима, закључено на састанку у Нишу, градоначелнице Драгане Сотировски и министра за бригу о породици и демографију Ратка Дмитровића.

Ратко Дмитровић, министар за бригу о породици и демографију

“Многи сматрају да би било више деце када би држава давала више новца, али то је само један од елемената овог веома сложеног и комплексног проблема. То је питање многих других претпоставки које морају да се задовоље да би овај проблем био решен”, казао је министар Дмитровић.

Чињеница да је српски народ после 67 година пао на мање од седам милиона је податак над којим треба да се замислимо.

“Један од стратешких видова решавања проблема је да се успостави мирнији баланс између развоја градова и околине како се не би догодило да велики центри “усисавају” мање вароши које остају презне. Решење је да “смиримо” развој великих центара на уштрб и корист малих места. За то је неопходна синергија локалне самоуправе и Владе Републике Србије”, нагласио је Дмитровић.

Истакао је да се на нивоу Града Ниша размишља о овом проблему и ради се на томе да он буде решен. Посебно је истакао настојање града да квалитет живота у граду и у мањим местима буде на приближно истом нивоу како људи не би напуштали села због квалитетнијег живота у градовима.

“Помоћи ћемо око изградње неких путева да олакшамо кретање људи који би тада били задовољнији”, казао је Дмитровић и додао, да постоје мере са одложеним дејством на којима се такође ради али које ће видан резултат дати тек за неких пет, осам или десет година.

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски је нагласила да Град Ниш пуно ради на томе да се побољша демографска слика.

“Град из буџета издваја значајна средства за помоћ родитељима са више деце, граде се вртићи и школе али стварамо и боље услове у сеоским подручјима да омогућимо младим људима да остану у својим домовима, а град ће се ширити на другачији начин, пре свега преко инвестиција”, истакла је Драгана Сотировски.

Нагласила је да је и том смислу важна путна инфраструктура јер се на тај начин скраћује време доласка од места становања ван града до Ниша, па млади не морају да напусте родно место због посла у граду.

“Надамо се да ће отварањем нове фабрике у Нишу за месец дана са 1000 нових радних места бити услова за нова запошљавања,а то је још један мотив да људи који имају посао могу да планирају породицу. Министарство је ту да нам максимално помогне да зауставимо “белу кугу” и демографску слику максимално побољшамо”, закључила је градоначелница Драгана Сотировски.

Састанку је присуствовала и већница задужена за социјалу, Душица Давидовић.


#   Ниш   наталитет   демографија   Драгана Сотировски   држава   локална самоуправа   Душица Давидовић   Радомир Дмитровић   Министарство за бригу о породици
#GradonacelnicaN @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима