Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ниш: Представљен извештај двогодишњег рада локалне самоуправе, ослањање на сопствене приходе

rssBookmark and Share

Ниш 29.08.2022. Јужна Србија Инфо

"Представила сам са сарадницима детаљан извештај нашег двогодишњег рада из свих области друштвеног живота Ниша. Када смо преузимали дужност 2020. године, у првој години пандемије, започето је требало завршити, планирано реализовати, стабилизовати градске финансије", изнела је градоначелница Ниша Драгана Сотировски на данашњој конференцији за новинаре, којој су присуствовали већници, председници градских општина и сарадници.

Фото: Град Ниш
Фото: Град Ниш

"Признајем, није било лако. Требало је помирити многобројне захтеве и потребе наших суграђана са могућностима градског буџета и пратити визију развоја Ниша од стране државног руководства. Ентузијазам и посвећеност нису нам недостајали. Задовољна сам резултатима постигнутим у „првом полувремену“ нашег мандата. Постигнуте резултате поткрепили смо егзактним подацима и конкретним примерима. До краја мандата настављамо у три правца: да реализујемо пројекте које финансирамо из сопствених извора, да пратимо државне пројекте за Ниш као стратешки веома важног града Србије, да развијамо међународну сарадњу кроз коју ћемо промовисати град и јачати његов међународни углед са повољним пословним окружењем и као важне раскрснице путева у овом делу Европе", додала је Сотировски.

Опширније..

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски са сарадницима, на конференцији за медије, представила је детаљан извештај двогодишњег рада из свих области друштвеног живота Ниша, као и планове градске власти до краја мандата.

Када смо преузимали дужност 2020. године, у првој години пандемије, започето је требало завршити, планирано реализовати, стабилизовати градске финансије. Признајем, није било лако. Требало је помирити многобројне захтеве и потребе наших суграђана са могућностима градског буџета и пратити визију развоја Ниша од стране државног руководства, рекла је градоначелница Ниша.

До краја мандата настављамо у три правца: да реализујемо пројекте које финансирамо из сопствених извора, да пратимо државне пројекте за Ниш као стратешки веома важног града Србије, да развијамо међународну сарадњу кроз коју ћемо промовисати град и јачати његов међународни углед са повољним пословним окружењем и као важне раскрснице путева у овом делу Европе, навела је Драгана Сотировски.

Она је изразила задовољство постигнутим резултатима и захвалила сарадницима на посвећености и ентузијазму исказаном у првој половини мандата.

Учесници конференције, говорећи о двогодишњем раду, постигнуте резултате поткрепили су егзактним подацима и конкретним примерима.

Помоћница градоначелнице за комуналне делатности Владислава Ивковић рекла је да су две године протекле у раду на решавању проблема недостајуће комуналне инфраструктуре сагледавајући равномерно потребе становника у свих пет градских општина.

Она је напоменула да су јавно-комунална предузећа пружала услуге грађанима у континуитету и без застоја.

Градски већник за инвестиције Ненад Станковић је рекао да је актуелна градска власт решила проблем пројекта „Нови Ниш“ на повољан начин за град који је 12 година био у застоју. Град је пратио изградњу Делта Планета где сада ради 1.100 људи и где инвеститор планира доградњу. Град је после 1992. године први пут изградио један нови парк на Булевару Немањића.

Наставили смо изградњу Булевара Светог Пантелејмона, у току је завршетак 170 станова у насељу „Стеван Синђелић“, градимо аква парк у Нишкој Бањи, навео је он.

После 16 година Ниш је добио прва два добровољна ватрогасна друштва, а у плану је формирање јединице Цивилне заштите, напоменуо је Станковић.

О планирању је говорила главни градски урбаниста Тања Обрадовић, о локалном економском развоју, реструктурирању привреде и одрживом развоју градски већник Владислав Марјановић, а градски већник Слободан Ранђеловић о резултатима у подизању пољопривреде и оснаживању индивидуалних пољопривредних произвођача.

Енергетски менаџер Града Ниша Бојан Гајић говорио је о резултатима постигнутим у области енергетске ефикасности истакавши да су улагања у претходне две године вишеструко увећа у односу на било који ранији период.

Директор Канцеларије за локални економски развој Душан Радивојевић је истакао да ће Ниш у наредних годину дана заокружити један инвестициони циклус са преко једне милијарде евра директних инвестиција и скоро 20.000 нових радних места.

О социјалној политици говорила је заменица градоначелнице Душица Давидовић, о здравственој заштити помоћница градоначелнице Сања Стајић, о демографској слици нишких села и комуналној опремљености говорио је градски већник Јован Живковић.

Градска већница Марија Ранђеловић је подсетила на изградњу два вртића и улагањима у образовну инфраструктуру. О резултатима и даљим плановима у области културе и туризма говорила је градска већница Адриана Анастасов, а градски већник Александар Стојичић о раду са омладином и улагањима у спорт.

Градски већник Миодраг Ђокић представио је сарадњу са градским општинама, а о стању финансија градски већник Предраг Стојановић који је навео да је приход у буџету ове године бољи у односу на приход у 2020. и 2021. години узимајући упоредну анализу у периоду од 1. јануара до 25. августа за сваку од ових година.

Помоћница градоначелнице за међународну сарадњу Јована Митић је рекла да је Ниш за две године посетило 30 амбасадора и исто толико страних делегација. Она је подсетила на потписивање Споразума о сарадњи са египатском регијом Јужни Синај и градом Шарм ел Шеиком.

Јавности су се обратили председници ГО Медијана Небојша Коцић, председник ГО Црвени крст Мирослав Милутиновић, председник ГО Палилула Братислав Вучковић, ГО Пантелеј Наташа Станковић и ГО Нишка Бања Душан Живковић.

 
 

 

 


#   Ниш   Градско веће   Драгана Сотировски   локална самоуправа   Мирослав Милутиновић   Душица Давидовић   Извештај о раду   ГО Пантелеј   Марија Ранђеловић   градске општине   Небојша Коцић
#GradonacelnicaN @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима