Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niš: Predstavljen izveštaj dvogodišnjeg rada lokalne samouprave, oslanjanje na sopstvene prihode

rssBookmark and Share

Niš 29.08.2022. Južna Srbija Info

"Predstavila sam sa saradnicima detaljan izveštaj našeg dvogodišnjeg rada iz svih oblasti društvenog života Niša. Kada smo preuzimali dužnost 2020. godine, u prvoj godini pandemije, započeto je trebalo završiti, planirano realizovati, stabilizovati gradske finansije", iznela je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski na današnjoj konferenciji za novinare, kojoj su prisustvovali većnici, predsednici gradskih opština i saradnici.

Foto: Grad Niš
Foto: Grad Niš

"Priznajem, nije bilo lako. Trebalo je pomiriti mnogobrojne zahteve i potrebe naših sugrađana sa mogućnostima gradskog budžeta i pratiti viziju razvoja Niša od strane državnog rukovodstva. Entuzijazam i posvećenost nisu nam nedostajali. Zadovoljna sam rezultatima postignutim u „prvom poluvremenu“ našeg mandata. Postignute rezultate potkrepili smo egzaktnim podacima i konkretnim primerima. Do kraja mandata nastavljamo u tri pravca: da realizujemo projekte koje finansiramo iz sopstvenih izvora, da pratimo državne projekte za Niš kao strateški veoma važnog grada Srbije, da razvijamo međunarodnu saradnju kroz koju ćemo promovisati grad i jačati njegov međunarodni ugled sa povoljnim poslovnim okruženjem i kao važne raskrsnice puteva u ovom delu Evrope", dodala je Sotirovski.

Opširnije..

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski sa saradnicima, na konferenciji za medije, predstavila je detaljan izveštaj dvogodišnjeg rada iz svih oblasti društvenog života Niša, kao i planove gradske vlasti do kraja mandata.

Kada smo preuzimali dužnost 2020. godine, u prvoj godini pandemije, započeto je trebalo završiti, planirano realizovati, stabilizovati gradske finansije. Priznajem, nije bilo lako. Trebalo je pomiriti mnogobrojne zahteve i potrebe naših sugrađana sa mogućnostima gradskog budžeta i pratiti viziju razvoja Niša od strane državnog rukovodstva, rekla je gradonačelnica Niša.

Do kraja mandata nastavljamo u tri pravca: da realizujemo projekte koje finansiramo iz sopstvenih izvora, da pratimo državne projekte za Niš kao strateški veoma važnog grada Srbije, da razvijamo međunarodnu saradnju kroz koju ćemo promovisati grad i jačati njegov međunarodni ugled sa povoljnim poslovnim okruženjem i kao važne raskrsnice puteva u ovom delu Evrope, navela je Dragana Sotirovski.

Ona je izrazila zadovoljstvo postignutim rezultatima i zahvalila saradnicima na posvećenosti i entuzijazmu iskazanom u prvoj polovini mandata.

Učesnici konferencije, govoreći o dvogodišnjem radu, postignute rezultate potkrepili su egzaktnim podacima i konkretnim primerima.

Pomoćnica gradonačelnice za komunalne delatnosti Vladislava Ivković rekla je da su dve godine protekle u radu na rešavanju problema nedostajuće komunalne infrastrukture sagledavajući ravnomerno potrebe stanovnika u svih pet gradskih opština.

Ona je napomenula da su javno-komunalna preduzeća pružala usluge građanima u kontinuitetu i bez zastoja.

Gradski većnik za investicije Nenad Stanković je rekao da je aktuelna gradska vlast rešila problem projekta „Novi Niš“ na povoljan način za grad koji je 12 godina bio u zastoju. Grad je pratio izgradnju Delta Planeta gde sada radi 1.100 ljudi i gde investitor planira dogradnju. Grad je posle 1992. godine prvi put izgradio jedan novi park na Bulevaru Nemanjića.

Nastavili smo izgradnju Bulevara Svetog Pantelejmona, u toku je završetak 170 stanova u naselju „Stevan Sinđelić“, gradimo akva park u Niškoj Banji, naveo je on.

Posle 16 godina Niš je dobio prva dva dobrovoljna vatrogasna društva, a u planu je formiranje jedinice Civilne zaštite, napomenuo je Stanković.

O planiranju je govorila glavni gradski urbanista Tanja Obradović, o lokalnom ekonomskom razvoju, restrukturiranju privrede i održivom razvoju gradski većnik Vladislav Marjanović, a gradski većnik Slobodan Ranđelović o rezultatima u podizanju poljoprivrede i osnaživanju individualnih poljoprivrednih proizvođača.

Energetski menadžer Grada Niša Bojan Gajić govorio je o rezultatima postignutim u oblasti energetske efikasnosti istakavši da su ulaganja u prethodne dve godine višestruko uveća u odnosu na bilo koji raniji period.

Direktor Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Dušan Radivojević je istakao da će Niš u narednih godinu dana zaokružiti jedan investicioni ciklus sa preko jedne milijarde evra direktnih investicija i skoro 20.000 novih radnih mesta.

O socijalnoj politici govorila je zamenica gradonačelnice Dušica Davidović, o zdravstvenoj zaštiti pomoćnica gradonačelnice Sanja Stajić, o demografskoj slici niških sela i komunalnoj opremljenosti govorio je gradski većnik Jovan Živković.

Gradska većnica Marija Ranđelović je podsetila na izgradnju dva vrtića i ulaganjima u obrazovnu infrastrukturu. O rezultatima i daljim planovima u oblasti kulture i turizma govorila je gradska većnica Adriana Anastasov, a gradski većnik Aleksandar Stojičić o radu sa omladinom i ulaganjima u sport.

Gradski većnik Miodrag Đokić predstavio je saradnju sa gradskim opštinama, a o stanju finansija gradski većnik Predrag Stojanović koji je naveo da je prihod u budžetu ove godine bolji u odnosu na prihod u 2020. i 2021. godini uzimajući uporednu analizu u periodu od 1. januara do 25. avgusta za svaku od ovih godina.

Pomoćnica gradonačelnice za međunarodnu saradnju Jovana Mitić je rekla da je Niš za dve godine posetilo 30 ambasadora i isto toliko stranih delegacija. Ona je podsetila na potpisivanje Sporazuma o saradnji sa egipatskom regijom Južni Sinaj i gradom Šarm el Šeikom.

Javnosti su se obratili predsednici GO Medijana Nebojša Kocić, predsednik GO Crveni krst Miroslav Milutinović, predsednik GO Palilula Bratislav Vučković, GO Pantelej Nataša Stanković i GO Niška Banja Dušan Živković.

 
 

 

 


#   Niš   Gradsko veće   Dragana Sotirovski   lokalna samouprava   Miroslav Milutinović   Dušica Davidović   Izveštaj o radu   GO Pantelej   Marija Ranđelović   gradske opštine   Nebojša Kocić
#GradonacelnicaN @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima